Annons

Brevbärarna känner sig motarbetade

Nyheter ​Vill Hyresgästföreningen bidra till att brevbärare fortsätter att ha direkt skadliga arbetsförhållanden? Frågan ställs i ett öppet brev från brevbärarnas huvudskyddsombud. Men arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar, tycker Hyresgästföreningen.
För över två år sedan utfärdade Post- och telestyrelsen, PTS, allmänna råd om att alla flerfamiljshus ska ha postboxar senast 2011.
Men installation av boxar i entréerna har gått trögt och nu reagerar brevbärarnas skyddsombud. De vädjar i ett öppet brev till fastighetsägarnas organisationer och Hyresgästföreningen om att sluta motarbeta brevbärarnas möjligheter till en bättre arbetsmiljö.
– Många brevbärare får förslitningar i leder och många yngre väljer att sluta. Man accepterar inte längre att springa upp och ner och slita ut sig i förtid, säger Stefan Fougt, huvudskyddsombud på Posten.
Han tycker att det förekommer direkt felaktiga argument i debatten, som att arbetsmiljön skulle försämras med gemensamma boxar i husens entréer och att det skulle vara väldigt dyrt.
– Vi är med och godkänner boxar och det finns bra varianter som kostar mindre än 250 kronor per hushåll. Med en avskrivningstid på tio år blir det bara några kronor i månaden, säger han.
 
Men det är just kostnaden som gör att Hyresgästföreningen inte vill att fastighetsägarna ska tvingas att installera boxar, utom när man bygger om eller bygger nytt.
– Brevbärarnas arbetsmiljö är absolut viktig, men arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar och det tycker vi inte att hyresgästerna ska betala för. Posten kan ju dessutom effektivisera sitt arbete om man inte behöver gå fram till varenda dörr. Då kunde de också ta kostnaden för fastighetsboxarna, säger Ewa Frisk, chef för boendeenheten på Hyresgästföreningen.
 
Enligt enkäter tycker många hyresgäster att det skulle innebära en försämring att behöva gå ner till entrén för att hämta sin post. Å andra sidan har Forum för fastighetsboxar gjort en enkät som visar att 70 procent av dem de som har postboxar skulle rekommendera denna lösning till andra.
Många tänker främst på äldre och handikappade, som har svårt att ta sig ner och upp för trapporna, men här finns en klausul som säger att de även i fortsättningen har rätt att få posten fram till sin dörr, påpekar Stefan Fougt.
– Det har visat sig vara mindre än en procent som begär att få det och det är inga problem att bära ut till dem.
 

Annons
Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.