Annons

Brevlådeföretag – kriminellas sätt att bli osynliga: ”Får olika service”

Nyheter Ingen lyckades få tag på brottslingarna som tvättade 180 miljoner kronor i en fin trappuppgång i Stockholms innerstad. Vi förklarar hur uppläggen med brevlådebolag fungerar.
Experten Pia Bergman förklarar att det alltid har funnits mellan fem och tio adresser där suspekta företag haft sin bas. Wallingatan 34 är en av dem.
Foto: Johan Fyrk, Gabriel Bergman Lahovary
Experten Pia Bergman förklarar att det alltid har funnits mellan fem och tio adresser där suspekta företag haft sin bas. Wallingatan 34 är en av dem.

Hem & Hyra har i flera artiklar i serien ”Granne med en brottscentral” berättat om hur kriminella tvättar pengar och ägnar sig åt grov ekonomisk brottslighet genom att skriva sina företag på vanliga hyreslägenheter. Vi avslöjar också hur hundratals miljoner tvättats mitt bland lägenheterna i en lyxig trappuppgång i centrala Stockholm, med hjälp av ett estniskt företag och vd:n för hyresvärden Estniska huset.

I Estniska huset har utländska brottslingar kunnat tvätta pengar i Sverige med hjälp av estniska företagshotellet 1Office. Mot betalning har 1Office ordnat ett färdigt bolag, en fin adress, bokföring och satt in estniska husets vd som kontaktperson i över 200 styrelser. Allt har utgått från gröna brevlådor på bottenplan i Estniska huset. Där har hyresgästerna gått förbi varje dag och dit har de kriminella bolagens post kommit. De svarta pengarna har rullat med hjälp av så kallade brevlådeföretag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad är ett brevlådeföretag?

Men vad är brevlådeföretag egentligen? Som namnet antyder handlar det om att man köper sig en fiktiv plats för sitt företag, en brevlåda som ofta finns i ett annat land. Det vanliga är att fuskande svenska företagare eller kriminella använder upplägg med brevlådor i länder som Malta, Panama och Bahamas för att slippa skatt.

Wallingatan 34, en plats för många kriminella företag genom åren.
Wallingatan 34, en plats för många kriminella företag genom åren.

Ett brevlådeföretag har varken ett riktigt kontor eller någon personal, utan existerar bara genom en brevlåda. Kriminella använder bolagen i skatteupplägg eller för att gömma pengar. Bland det viktigaste är att brottslingarna med hjälp av adressen i ett annat land stoppar insynen verksamheten.

Företag som 1Office sköter det administrativa.

Annons
Läs ocksåExtopp i USA:s Centralbank misstänkt för brott i svensk port – falska underskrifter i mystiskt bolagDen 61-åriga mannen har stått misstänkt för bokföringsbrott i Sverige, i ett bolag som startats med misstänkt falska namnteckningar, med bas i Estniska huset i Stockholm.

– Man kan få olika service kring posten, om den ska fotas och mejlas vidare till en annan adress. Man behöver inte bekymra sig om det. Brevlådeföretag fungerar som ett avstamp någonstans i världen, säger Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet efter många år på Skatteverket.

Mellan fem och tio suspekta adresser

Varför är adressen så viktig i sådana här upplägg?

– Du kan inte ha ett företag registrerat bara med ditt namn. Adressen måste alltid nämnas. Du måste tala om varifrån företaget bedrivs. Detta ska nämnas till Skatteverket och Bolagsverket och det är en förutsättning för att få företaget registrerat.

Läs ocksåSå tvättade ekobrottslingarna 180 miljoner i lyxiga hyreshuset: ”Medhjälp till bedrägerier”Brottslingar från olika länder har använt Estniska huset som bas för penningtvätt och skattebrott för hundratals miljoner kronor.

Pia Bergman förklarar att det länge har funnits mellan fem och tio olika adresser i Stockholmsregionen där suspekta företag skrivit sig. Walllingatan 34 i Estniska huset är en av dem.

Tidigare kunde man driva ett företag endast via en postbox. Idag kräver svenska myndigheter att ett företag ska kunna visa att man har sin verksamhet i Sverige. Företag som stått skrivna på Wallinggatan 34 har därför hävdat att de tänker ha sitt kontor där, i företagshotellet 1Office lokaler.

Annons

Varför vill utländska brottslingar ha brevlådeföretag i Sverige?

Men varför vill utländska brottslingar skriva företag i Sverige, där skatten är betydligt högre än på till exempel Malta?

Svaret är: För att det går att komma undan utan att betala skatt. Personer bakom bolaget Hexamon, med kopplingar till Storbritannien, har genom att skriva sig på Wallingatan 34 kunnat tvätta 180 miljoner kronor i Sverige. Företaget har inte betalat en krona i skatt och myndigheterna jagar företrädarna för miljonskulder. Men de skyldiga går inte att hitta. De verkar ha satt in bulvaner i sin styrelse. Och pengarna är försvunna.

När uppläggen fungerar rör det sig i princip om perfekta brott. De kriminella tvättar miljoner och styr brottsligheten från utlandet utan att åka fast.

Läs också Estniska husets vd: "Den här kopplingen är besvärlig" Kriminell miljonrullning i lyxiga porten – med hyresvärdens hjälp: "Ekobrottsfabrik" Knark och stöldgods i rosa villan – vi fann ryska maffians brottscentral mitt i hyresområdet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.