Annons

Vd:n om alla bordeller i lägenhetshotellet: ”Kan vara tillfälligheter”

Nyheter Sexhandeln på lägenhetshotell är utbredd och hallickligor styr prostitutionen. Går problemet att stoppa? Så här säger två representanter för lägenhetshotell i Stockholm.

Som du kan läsa här kan Hem & Hyra visa hur hallicknätverk använder lägenhetshotell i stor skala. På rummen placerar de utsatta kvinnor som säljer sex till svenska män på löpande band. Ett av lägenhetshotellen som sticker ut är Stockholm Hotel Apartment i Sollentuna, där vi under en period av två år hittar 63 män som köpt sex.

Ilyas Yildiz är vd för Stockholm Hotel Apartment. Han kommenterar de många fallen i Sollentuna så här:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det kan vara tillfälligheter att de har lyckats just här, att polisen i Sollentuna har varit duktiga på att ha koll på prostitutionen. Eller så kan det vara så att vi inte har uppmärksammat det tillräckligt bra, just på det hotellet. Vi har det här konceptet på tre andra platser också.

”Vi har egna vakter”

Vad gör ni för att stoppa prostitutionen?

– Vi har egna vakter som åker runt på alla våra anläggningar på nätterna och ser till att det ska vara ett lugnt och tryggt ställe att bo på. Då kan vi även rapportera om det skulle vara misstänkt prostitution, så att vi kan kontakta polis och berörda myndigheter.

Läs ocksåEfter sexhandeln i journalisthuset – här flyttar lägenhetshotellet: ”Stick härifrån!”Nu går flyttlasset för lägenhetshotellet, där sexhandel pågått under nära tio år.

Hur ser bemanningen ut?

– I Sollentuna så har vi en fast bemanning fram till klockan fem.

När du får höra att det har varit 63 män som har köpt sex just på det här hotellet de senaste två åren, anser du att bemanningen räcker?

Annons
Läs ocksåExperten rasar över bordellerna i journalisthuset: "Hårresande slappt ägarskap"Forskaren Jenny Westerstrand är mycket kritisk till att fastighetsägaren PP Pension inte stoppat sexhandeln på Ankdammsgatan 5 i Solna.

– Jag tror inte att det handlar om bemanning. Vi kan inte fråga varenda person vad de gör hos oss, det är trots allt ett serviceyrke där man måste vara lite smidig med folk. Det är en balansgång.

Stoppa lägenhetshotell ingen lösning enligt vd:n

Kan man stoppa prostitution på lägenhetshotell?

– Lägenhetshotell kan absolut vara en del av problemet, men jag tror inte att du blir av med prostitutionen bara för att du tar bort lägenhetshotellen.

Lägenhetshotellet Stockholm Hotel Apartment på Djupdalsvägen 7 i Sollentuna är känt bland sexköpare.
Lägenhetshotellet Stockholm Hotel Apartment på Djupdalsvägen 7 i Sollentuna är känt bland sexköpare. I en konversation med en prostituerad berättar en sexköpande man om att ”alla” går dit.

Johan Möllerström är kommunikationsansvarig på Apartdirect.

Vi vet att ni tipsar polisen för att stoppa prostitution. Samtidigt kan vi hitta över 60 fall av sexköp på era hotell de senaste åren. Kan man stoppa prostitution på lägenhetshotell?

– Det är svårt att svara på. Det vore ju självklart väldigt bra om man kunde få bort det helt och hållet, men det tror vi är väldigt svårt.

Vad gör ni för att få ner det här antalet?

– Vi jobbar aktivt med polisen och andra aktörer för att få bort det här, använder kameraövervakning och kodlås på våra lägenheter, går igenom dem och ser i loggarna om det är mycket besök. Det tror jag verkligen påverkar att det kan bli mindre, eller i alla fall får stopp på det så fort som möjligt när det väl inträffar.

Annons

”Det är inte oss man ska gå på”

Hur kommenterar du att det ändå är så höga siffror på era hotell och att hallickligor använt era rum?

– När det gäller hallickligorna är det ju sådana case där vi lagt märkte till att man bokat i någon annans namn och då har vi meddelat polisen det. Att det är så många ärenden hos oss beror på att vi gör ett så bra jobb med att uppmärksamma detta. Det är inte oss man ska gå på, prata i stället med dem som inte har några case hos sig.

Hur ser er bemanning ut på era hotell i Stockholm?

– Vi har god bemanning. Lokalvårdare och fastighetsskötare är där varje dag. Vi har också personal som jobbar jour och då är vi ju inte alltid i byggnaden, men då har vi kameraövervakning.

Främjar inte det prostitution, att inte ha någon som sitter i en reception och ser vilka som går in och ut?

– Självklart skulle det bli lite svårare om det satt en receptionist som gick igenom alla som går in och ut. Men jag tror inte att det skulle ta bort problemet helt och hållet.

Läs också Sexköpare på kö i korridoren – så skapar hallicknätverk bordeller på lägenhetshotell Kända journalister rasar över sexhandeln i huset: "Fruktansvärt att få reda på det här" Tio år av bordellövergrepp i journalisternas eget hyreshus: "Fick panik när jag tänkte på kvinnan därinne"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.