Annons

Kända journalister rasar över sexhandeln i huset: ”Fruktansvärt att få reda på det här”

Nyheter I nära tio år har sexhandel pågått i ett hyreshus som ägs av PP Pension med Journalistförbundet och Unionen som huvudmän. Det kan Hem & Hyra avslöja. Profilerade journalister bor och har bott i samma hus som bordellerna på bottenplan. – Det känns fruktansvärt att få reda på det här, säger tv-kritikern Linus Fremin som bor i huset. – Att inte fastighetsägarna satt stopp för den här skiten, det är ju bedrövligt, säger sportkrönikören Robert Laul, som tidigare bott där.
Journalisterna Linus Fremin och Robert Laul är upprörda över att sexhandeln har kunnat pågå i huset.
Foto: Kristina Sahlén/Privat
Journalisterna Linus Fremin och Robert Laul är upprörda över att sexhandeln har kunnat pågå i huset.

Som du kan läsa här kan Hem & Hyra avslöja en omfattande sexhandel i ett hyreshus i Solna. Huset ägs av PP Pension, föreningen som fackförbunden Journalistförbundet och Unionen kontrollerar tillsammans med arbetsgivarorganisationen Medieföretagen.

Det är i lägenhetshotellet Apartdirect, längst nere på baksidan av huset på Ankdammsgatan 5, som prostitutionen har skett. Sammanlagt har Hem & Hyra hittat 19 anmälda eller konstaterade fall av sexköp eller koppleri på adressen mellan 2015 och 2024. Men utredningar och grannars vittnesmål talar om en betydligt mer omfattande prostitution. Kvinnor har förts till huset från länder som Rumänien, Ukraina och Kina, utnyttjats sexuellt och sålts för pengar till svenska män. Ändå har lägenhetshotellet fått vara kvar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tv-kritikern om sexhandeln i sitt hus: ”Mardröm”

Flera av dem som bor i hyreshuset på Ankdammsgatan 5 är journalister eller personer inom media och kultur. De har kunnat flytta in tack vare en intern kö hos PP Pension, mediebranschens pensionsbolag.

En av journalisterna är Linus Fremin, som är mest känd som tv-kritiker i Svt:s Morgonstudion vid sidan av jobbet som kreativ chef på en kommunikationsbyrå.

På framsidan av det här huset går profilerade journalister in och ut. På baksidan har sexhandeln pågått under nära tio år.
På framsidan av det här huset går profilerade journalister in och ut. På baksidan har sexhandeln pågått under nära tio år.

När vi träffar honom utanför det gulgrå huset berättar Linus Fremin att han fortfarande har svårt att smälta det han fick veta dagen innan av Hem & Hyra: att det pågått sexhandel på bottenplan under de nio år han bott i huset.

– När jag vaknade i morse tänkte jag först att allt varit en mardröm. Men så var det inte, säger Linus Fremin.

Han suckar, säger att han är chockad. Vi sätter oss på en betongbänk utanför lägenhetshotellet som han brukar gå förbi varje dag.

”Chockande och känns fruktansvärt”

Vi låter Linus Fremin läsa om de olika fallen. Kvinna efter kvinna som utnyttjats för pengar i rummen här innanför den rappade, grå fasaden. Polisen som griper in när en rysk kvinna skriker ”nej, nej, nej”, samtidigt som smällande ljud hörts från rummet. En man som tidigare köpt sex av en 17 åring åker till Ankdammsgatan för att träffa en prostituerad. ”Oj!” utropar Linus Fremin flera gånger och slår ner med blicken.

Annons

– Jag går förbi den här platsen varje dag på väg till jobbet och har aldrig tänkt tanken att en sådan här verksamhet kan pågå här. Att få reda på det är chockande och känns fruktansvärt. Det är hemskt att kvinnor utnyttjas och att det har skett i mitt eget hus, säger han.

Samtidigt kan Linus Fremin förstå att Apartdirects obemannade lägenhetshotell, som ligger undanskymt på baksidan och som inte syns från de boendes balkonger, lämpar sig väl för ljusskygg verksamhet.

– Det finns ganska bra förutsättningar för den som inte vill synas, säger han.

Läs ocksåEfter sexhandeln i journalisthuset – här flyttar lägenhetshotellet: ”Stick härifrån!”Nu går flyttlasset för lägenhetshotellet, där sexhandel pågått under nära tio år.
Bakom Linus Fremin ligger lägenhetshotellet där sexhandel har pågått under många år. "Det finns ganska bra förutsättningar för den som inte vill synas", säger han.
Bakom Linus Fremin ligger lägenhetshotellet där sexhandel har pågått under många år. ”Det finns ganska bra förutsättningar för den som inte vill synas”, säger han.

Linus Fremin anser att det är extra allvarligt att prostitutionen har kunnat pågå i ett hus som ägs av PP Pension, där Journalistförbundet är en av huvudmännen.

– Det är hemskt att det får pågå var det än är. Men man är journalist eftersom man känner ett ansvar, man vill granska makten och skildra samhället. Då tycker jag att ett förbund som samlar journalister har ett extra ansvar att se till att det inte sker olagliga saker och framför allt inte så hemska brott som sexhandel i lokaler de hyr ut.

Robert Laul: ”Lider med de drabbade kvinnorna”

Den profilerade sportkrönikören och reportern Robert Laul på Göteborgs-Posten har tidigare bott i huset på Ankdammsgatan, men sporadiskt från 2016. För några år sedan lämnade han Aftonbladet och sin lägenhet i Solna. När Hem & Hyra kontaktar honom är det första gången han hör talas om prostitutionen i lägenhetshotellet. Han reagerar starkt när han får reda på vad som hänt på bottenplan.

–  Det känns ju helt makabert. Och framför allt sorgligt. Jag lider ju med de utsatta och drabbade kvinnorna. Spontant tycker jag att det är ett viktigt avslöjande av Hem & Hyra och att det är bra att rättsväsendet har fått personer dömda för sina brott.

Annons

Hur ser du på att prostitutionen har kunnat fortgå så länge och att ägarna av huset inte gjort något för att stoppa den?

– Precis som alla som läser det här undrar jag hur det är möjligt att det kan pågå mitt i ett välbefolkat, ordinärt bostadsområde som ligger ett stenkast från Solna centrum. Att inte fastighetsägarna satt stopp för den här skiten, det är ju bedrövligt.

Läs ocksåExperten rasar över bordellerna i journalisthuset: "Hårresande slappt ägarskap"Forskaren Jenny Westerstrand är mycket kritisk till att fastighetsägaren PP Pension inte stoppat sexhandeln på Ankdammsgatan 5 i Solna.

– Även om jag själv inte har bott där på många år så tycker jag givetvis att det är något ägarna måste ändra på. Och skärpa till omedelbart.

Journalistförbundet och Unionen är huvudmän för PP Pension som äger huset huset. Anser du att fackförbund har ett större ansvar och borde ha bättre koll än vad man har haft?

– Självklart. Det är det minsta man kan begära.

Läs också Vd:n om alla bordeller i lägenhetshotellet: "Kan vara tillfälligheter" Sexköpare på kö i korridoren – så skapar hallicknätverk bordeller på lägenhetshotell Tio år av bordellövergrepp i journalisternas eget hyreshus: "Fick panik när jag tänkte på kvinnan därinne"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.