Annons

Efter sexhandeln i journalisthuset – här flyttar lägenhetshotellet: ”Stick härifrån!”

Nyheter Efter avslöjandet om nära tio år av bordellverksamhet i journalisternas hus i Solna kastades lägenhetshotellet på bottenvåningen ut. Hem & Hyra var på plats när lättade hyresgäster såg flyttlasset gå.
Nu går flyttlasset för lägenhetshotellet, där sexhandel pågått under nära tio år.
Foto: Johan Fyrk
Nu går flyttlasset för lägenhetshotellet, där sexhandel pågått under nära tio år. Robert Sandström som bor i fastigheten är glad över flytten.

Förra veckan avslöjade Hem & Hyra att sexhandel pågått i ett hyreshus i Solna som ägs av PP Pension med huvudmännen Journalistförbundet, Unionen och Medieföretagen. Trots att flera av männen som köpte utsatta flickor har lagförts, agerade ingen mot den mellanhandsuthyrare som gjorde övergreppen möjliga, förrän vi publicerade bevis.

Hem & Hyra berättade i juni hur sexhandeln startade direkt efter att lägenhetshotellet Apartdirect 2015 flyttat in på bottenvåningen, med 19 konstaterade eller anmälda fall av prostitution och koppleri i huset, varav två fall har skett i år. Nyheten spred sig snabbt och både branschmedia och rikstäckande tidningar berättade om sexhandeln. Först var PP Pensions vd Kjell Norling tveksam till Hem & Hyras uppgifter, menade att man följt sin process och gjort det man skulle genom att kontakta polisen när man fått uppgifter som sexhandel i lägenhetshotellet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Inhyrd flyttpersonal rensar lägenhetshotellet och ställer bord och andra möbler i en flyttbil.
Inhyrd flyttpersonal rensar lägenhetshotellet och ställer bord och andra möbler i en flyttbil.

”Kommer inte förekomma kriminell verksamhet”

Men några timmar senare agerade PP Pension.

– Vi har stängt ner det här hotellet. Det kommer att stängas på söndag. Det går inte att boka längre. Så jag är säker på att det inte kommer att förekomma någon kriminell verksamhet i den lokalen i framtiden, sa Kjell Norling då.

På PP Pensions hemsida stod bland annat: ”Vi kommer att se över våra framtida rutiner i samråd med vår fastighetsförvaltare för att förebygga …” och ”Vi kan vara självkritiska och säga att tätare uppföljning borde skett.”

Läs ocksåHundratals köpte sex i hyreshus – 45-åring ska ha tjänat 100 000 kronor på svarthyrd bordellProstitution i hyresrätt

Lägenhetshotellet på Ankdammsgatan försvann snabbt från Apartdirects sajt och från Booking, där man tidigare kunnat boka rum.

Vakter utanför lägenhetshotellet

För att förhindra ytterligare sexhandel placerades två vakter utanför lägenhetshotellet fram till att flytten påbörjades i söndags.

Annons

Hem & Hyra kommer till lägenhetshotellet för att dokumentera flytten. Inhyrd flyttpersonal kastar skåp och soffor i en stor, grå container intill entrén. Vissa bord och andra möbler ställer de i en flyttbil. Men kort efter att vi börjat ta bilder dyker en person från Apartdirect och säger:

Läs ocksåExperten rasar över bordellerna i journalisthuset: "Hårresande slappt ägarskap"Forskaren Jenny Westerstrand är mycket kritisk till att fastighetsägaren PP Pension inte stoppat sexhandeln på Ankdammsgatan 5 i Solna.

– Jag vill att du går härifrån. Jag tycker att de artiklar ni gör är jävligt dåliga. Stick härifrån!

"Det är en oerhörd lättnad för många som bor här, för dem som känner sig kränkta", säger den pensionerade journalisten Robert Sandström.
”Det är en oerhörd lättnad för många som bor här, för dem som känner sig kränkta”, säger den pensionerade journalisten Robert Sandström.

Robert Sandström bor på andra våningen, ovanför lägenhetshotellet. Efter att han i 40 år jobbat som journalist är han idag pensionär. Robert Sandström, som även är vice ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, berättar att han blev häpen när han läste Hem & Hyras avslöjande om hur bordellverksamhet kunnat pågå ett par våningar under hans lägenhet.

– ”Vad i helvete”, tänkte jag och blev helt perplex. Jag hade inte den vildaste aning om det här. Det här var väl det sista stället jag skulle tro att det förekom prostitution. Det hade jag aldrig kunnat drömma om.

Grannarna besvikna över sexhandeln

Robert Sandström har ett stort socialt kontaktnät i huset och är aktiv i hyresgästernas Facebookgrupp. Han berättar att det var ”stor upprördhet” i huset dagen när sexhandeln avslöjades. Robert Sandström pratade med grannar som övervägde att plocka ur sina sparpengar ur PP Pension. Andra var besvikna över att deras hus, adress och PP Pension har synts i media i samband med sexhandeln. De vill inte bli förknippade med det som hänt.

– Men att platsen skrivs ut beror ju på att vi är journalister och det är klart intressant. Samhällets granskare nummer ett sover, fattar ingenting, säger Robert Sandström.

”Tur att ni avslöjade det här! Det känns jättebra att lägenhetshotellet åker ut”, säger Märit Säker.

Han är glad att hotellet nu är borta och beskriver stämningen i huset som lättad.

Annons

– Det är en oerhörd lättnad för många som bor här, för dem som känner sig kränkta. Detta är inte acceptabelt. Men nu får de ett bevis på att värden agerar, en upprättelse.

Märit Säker bor också i huset.

– Tur att ni avslöjade det här! Det känns jättebra att lägenhetshotellet åker ut. Missbrukar de lokalerna ska de bort, säger hon och berättar att hon ”blir mörkrädd” över att sexhandeln har kunnat pågå så länge.

– Det är förskräckligt. Jag kan inte tänka mig en enda person som kan tänka sig att ägna sig åt prostitution frivilligt. Det handlar troligen om slavar.

 

Läs också Vd:n om alla bordeller i lägenhetshotellet: "Kan vara tillfälligheter" Sexköpare på kö i korridoren – så skapar hallicknätverk bordeller på lägenhetshotell Kända journalister rasar över sexhandeln i huset: "Fruktansvärt att få reda på det här"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.