Annons

Experten rasar över bordellerna i journalisthuset: ”Hårresande slappt ägarskap”

Nyheter 19 fall av prostitution, grannar som sett misstänkt sexhandel och en artikel om sexköp i en stor, finsk dagstidning. PP Pension borde rimligtvis ha känt till bordellverksamheten som pågått under nära tio år i journalisternas hus, anser experten Jenny Westerstrand, forskare inom människohandel och prostitution: ”Att bara låta det gå under radarn, det är obegripligt”, säger hon.
Forskaren Jenny Westerstrand är mycket kritisk till att fastighetsägaren PP Pension inte stoppat sexhandeln på Ankdammsgatan 5 i Solna.
Foto: Anders Warne/Roks
Forskaren Jenny Westerstrand är mycket kritisk till att fastighetsägaren PP Pension inte stoppat sexhandeln på Ankdammsgatan 5 i Solna.

Ända sedan 2015 har sexhandel pågått i ett lägenhetshotell på bottenplan i huset där profilerade journalister bor. Huset ägs av PP Pension, med Journalistförbundet och Unionen som huvudmän. Kvinnor har utnyttjats gång på gång i de tio olika lägenheterna.

Som du kan läsa här kan Hem & Hyra avslöja att det skett 19 fall av prostitution – anmälningar av polisen och andra konstaterade fall – i hyreshuset på Ankdammsgatan 5 i Solna. Men betydligt fler fall av prostitution har förekommit här, enligt polisens utredningar. Man har upptäckt koppleri och grovt koppleri. Kvinnor tas hit från Ukraina, Kina, Rumänien och Ryssland.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Finsk tidning rapporterade om bordellen

Ändå har fastighetsägaren PP Pension inte gjort något för att stoppa övergreppen. Lägenhetshotellet Apartdirect har fått vara kvar.

2022 köpte en känd, finsk idrottspersonlighet och företagare sex av en ukrainsk kvinna i ett rum på lägenhetshotellet i huset som Journalistförbundet och Unionen äger. Det framgick att andra personer också köpt sex av kvinnan i samma rum. Trots att fallet blev uppmärksammat i en stor dagstidning i Finland, med bilder på entrén på baksidan, fick lägenhetshotellet fortfarande vara kvar i huset.

Grannar larmade

Flera grannar har pratat om att de sett saker som tyder på sexhandel i lägenhetshotellet på baksidan, bland annat många män som gjort korta visiter på hotellet.

En boende som Hem & Hyra pratar med berättar att hon upprepade gånger ringt till polisen berättat om misstänkt prostitution i lägenhetshotellet. Hon har sett ensamma män irra runt vid entrén vid flera tillfällen – och även varit vittne till hur en trolig sexköpare lämnade lägenhetshotellet med uppknäppta byxor.

– Jag fick total panik när jag tänkte på kvinnan därinne, säger den boende.

Men lägenhetshotellet har funnits kvar. I år har polisen redan gjort två anmälningar om sexköp för Ankdammsgatan 5 och så sent som för en vecka sedan dömdes en man för försök till sexköp i lägenhetsbordellen på baksidan av huset.

Annons
Läs ocksåEfter sexhandeln i journalisthuset – här flyttar lägenhetshotellet: ”Stick härifrån!”Nu går flyttlasset för lägenhetshotellet, där sexhandel pågått under nära tio år.
En sexköpare stämmer möte med en prostituerad på lägenhetshotellet i Solna, i ett hus som ägs av PP Pension. Chattmeddelandena finns i polisens förundersökning.
En sexköpare stämmer möte med en prostituerad på lägenhetshotellet i Solna, i ett hus som ägs av PP Pension. Chattmeddelandena finns i polisens förundersökning.

Experten upprörd: ”Ska stå för demokrati”

Jenny Westerstrand är forskare inom människohandel och prostitution och tidigare ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer. Hon blir upprörd och mycket förvånad när hon får höra om alla fall av sexhandel i huset som PP Pension äger, med Journalistförbundet och Unionen som huvudmän.

– Va, det är ju helt sjukt! Det här är svensk fackföreningsrörelse som ska stå för demokrati, alla människors lika värde, jättetunga samhällsvärderingar. Och Journalistförbundet som gräver i sådant här med jämna mellanrum. Att då vara så slapp i sitt ägarskap, det tycker jag är hårresande.

Jenny Westerstrand anser att fastighetsägaren PP Pension har ett stort ansvar för sexhandeln som skett.

Läs ocksåVd:n om alla bordeller i lägenhetshotellet: "Kan vara tillfälligheter"

– Här är det ju verkligen fara för liv, det handlar om brottslig och väldigt skadlig verksamhet. Att då bara låta det gå under radarn, det är obegripligt. Fastighetsägarna ska veta vad det är som försiggår i deras lokaler, säger Jenny Westerstrand.

”De har ju möjlighet att städa upp”

Hon påpekar att prostitution är tätt kopplat till människohandel som i sin tur ofta är länkat med brottssyndikat.

– Så att upplåta lokalerna på det här sättet är ju att bidra till grov kriminalitet.

Jenny Westerstrand anser att fastighetsägarna borde ha upptäckt och löst problemet långt tidigare.

Annons

– De har ju möjlighet att städa upp, de äger ju fastigheterna. Det finns domar, så fastighetsägaren slipper göra egna utredningar, utan här är det ju svart på vitt. Det är extremt upprörande att man tillhandahåller lokaler för detta. De borde verkligen ta sitt ansvar och stoppa det här.

Borde inte PP Pension ha känt till det här?

– Jo, jag har svårt att se att de inte gjort det. Min erfarenhet av att vara i närheten av näringsidkare som hyr lokaler är att fastighetsägarna är väldigt nära. De vill veta vad som sker och hur man sköter lokalerna. Att fastighetsägarna inte skulle märka något själva är konstigt, men här finns ju dessutom annat som upplyser dem.

Hallickar har tagit prostituerade kvinnor till den här adressen. Hur kan situationen för de här kvinnorna se ut i ett lägenhetshotell?

– Det är som ett fängelse för dem. Kvinnorna isoleras väldigt hårt och kan ofta inte språket. Hallickarna tar deras pass och hotar dem på alla möjliga sätt. Det är en otroligt utsatt tillvaro som kvinnor vittnar om gång på gång. Och ändå får det fortsätta.

Läs också Sexköpare på kö i korridoren – så skapar hallicknätverk bordeller på lägenhetshotell Kända journalister rasar över sexhandeln i huset: "Fruktansvärt att få reda på det här" Tio år av bordellövergrepp i journalisternas eget hyreshus: "Fick panik när jag tänkte på kvinnan därinne"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.