Annons

Brist på bostäder hot mot jobben i Hälsingland

Bollnäs Bostadsbristen i Hälsingland är nu ett problem när företagen ska rekrytera personal. Jobben riskerar att hamna någon annanstans när det inte finns bostäder att få tag på.
Bollnäs Bostäders vd Lars Åsberg efterlyser enklare planprocesser för att det ska gå snabbare att komma igång med nybyggen nu när behovet är stort. Arkivbild: Johanna Syrén.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder medverkade tidigare i veckan i en bostadspolitisk debatt i Bollnäs tillsammans med politiker och företrädare för flera stora bostadsföretag i Hälsingland.

Diskussionen handlade mycket om situationen som uppstått när regionen blixsnabbt gått från överskott på hyreslägenheter till stor bostadsbrist.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett konkret exempel på konsekvenserna: Maximatecc, som med 130 anställda är ett av Ovanåkers kommuns största företag, var nyligen på väg att anställa en nyutexaminerad ingenjör till kontoret i Alfta.

Men rekryteringen föll till sist på att det var stört omöjligt att hitta en bostad till mannen i både Ovanåker och grannkommunen Bollnäs.

– Tyvärr gick han därför vidare till ett företag på en annan ort i Sverige, berättar Fredrik Vilhelmsson, ekonomichef för Maximatecc i Sverige och för tillfället ansvarig för personalfrågorna.

Läs också16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningarHalvkroppsporträtt på Marcus Kjellin som står längst till höger i bild i en mörkblå skjorta. I bakgrunden syns ett bostadshus.

Även om det varit brist på bostäder en längre tid i Ovanåker, har företaget tidigare alltid på något sätt kunnat hitta ”mellanboende” åt nyanställda utifrån.

– Men nu var det plötsligt tvärstopp överallt. Vi pratade med både privata värdar och de kommunala bolagen, men det fanns ingenting.

Maximatecc har även känt av bostadsbristen i form av att det varit svårt att behålla en del redan anställda på grund av att de inte hittat tillräckligt attraktiva bostäder att slå sig ned i mer långsiktigt.

Annons
Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Finns det inga lediga lägenheter kan de äldre inte flytta från sina hus, och då blir det heller inte några hus som kommer ut till försäljning, konstaterar Fredrik Vilhelmsson.  

Vad betyder det här på lite längre sikt för Maximatecc i Alfta?

– Det begränsar utbudet av arbetskraft för oss. Handlar det om ingenjörer får vi försöka attrahera personer som vi är intresserade av att ta jobb på våra kontor i Uppsala eller Västerås i stället.

Hos Aefab, Ovanåkers kommuns eget bostadsbolag, räknar man i dag med att den som söker bostad får vänta i 220 dagar.

Gunnar Skoglund, näringslivschef i Ovanåker, bekräftar att bristen på bostäder blivit ett problem för företagen i Afta-Edsbyn. Samma sak gäller grannkommunen Bollnäs även om man där kommit längre med bostadsbyggandet.

Förutom att det saknas lägenheter på en priskänslig marknad byggs det heller inga villor.

– Säg att produktionskostnaden är 2 miljoner men marknadsvärdet bara 1,5 miljoner. Då är det inte så attraktivt att bygga. Bankerna blir naturligtvis också restriktiva med lån när de ser att värdet dyker.

Annons

Gunnar Skoglund hoppas nu att Aefab med i dag starka ekonomiska muskler kan gå före och visa vägen för privata byggare. Annars riskerar bostadsbristen att allvarligt hämma företagens utveckling.

– Det är lätt att ibland glömma bort att näringslivsutveckling handlar om helheten. Det är inte isolerat till det rent företagsrelaterade, utan handlar även om exempelvis om att ha bra skolor – vilket vi har – livskvalitet, jobb för medsökande och attraktiva bostäder.

Enklare planprocesser och lagändringar som gör det lättare att bygga var ett av de förslag till lösningar som Marie Linder fick med sig från bostadsföretagen i Hälsingland inför ett möte som hon i nästa vecka ska ha med finansminister Magdalena Andersson och bostadsminister Mehmet Kaplan.

Moms på hyran för att ge hyresrätten en skatteteknisk fördel, var ett annat förslag.

Själv efterlyste Marie Linder i debatten, anordnad av Hyresgästföreningens mediagrupp i Hälsingland, statlig utlåningsgaranti för att få fart på byggandet och någon form av möjlighet till ROT-avdrag för hyresfastigheter.

Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.