HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bristerna måste åtgärdas

Vetlanda ​Leif Gadd i Vetlanda behöver inte betala sanering för tidigare års rökning i lägenheten, beslutade hyresnämnden på torsdagen som även gav Heimstaden åtgärdsföreläggande för att fixa allvarliga brister i lägenheten.

Det är trångt kring köksbordet hemma hos Leif Gadd i centrala Vetlanda. Hyresnämnden är på besök för att bedöma bristerna i lägenheten och besluta om ett eventuellt åtgärdsföreläggande.

Ärendet handlar om att Leif Gadd vill ha nytt golv i hallen, nytt golv i tv-rummet, målning eller tapetsering av alla rum, fönster lagade och att altandörr och balkongdörr ska fungera.

Läs ocksåJohan håller sekundkoll på värmen med egen uppfinning – fick rätt mot hyresvärden

Han har bott i lägenheten i 20 år och inte fått något underhåll alls i lägenheten. I brist på, har han själv lagt in en matta i köket och målat om köksväggarna.

När han vände sig till Heimstaden för att få bristerna fixade fick han besked om att inget skulle göras om han inte först betalade en sanering av lägenheten. Anledningen var att Leif Gadd rökt inomhus, något som han slutade med för över fem år sedan och sedan dess har all rökning skett på balkongen.

Bristerna och rökningen diskuteras kring bordet. Därefter går nämnden runt och kollar.

Läs ocksåNadia och sonen bor i kappsäck efter lusterror från grannen: "Värden agerar för långsamt”lusangrepp, Märsta, Victoriahem, Nadia Berzizoui

– Här är balkongdörren, den är rutten och går inte att stänga.  Och här har tapeten lossnat, visar Leif Gadd.

Efter genomgången vill nämnden prata ostört. Därefter meddelas det runt köksbordet att praxis när det gäller tobak är att rökning under ordnade former, exempelvis under fläkten, hör till ett normalt boende. Men om man bott i lägenheten en kort tid och rökt vårdslöst så kan hyresgästen bli skadeståndsskyldig.

– Här är en hyresgäst som bott i lägenheten i 20 år. Det vi kan se ger ingen annan bild än att det är så som hyresgästen säger. Om hyresvärden bedömer att det behövs en tobakssanering då är det en kostnad av det löpande underhållet och kan inte läggas på hyresgästen, säger hyresrådet Carl Olof Nilsson Öhrnell.

Läs ocksåEllinor väcktes av att råtta sprang på täcket – evakuerad hela sommaren utan sin hund

Nämnden har även beslutat om åtgärdsföreläggande. Golvet i hallen måste fixas, balkongdörrarna bytas ut och trasiga fönster åtgärdas. Även golvet i tv-rummet måste bytas.

– Det här golvet är en så pass allvarlig underhållsbrist att det ska man inte behöva tåla som hyresgäst, säger Nilsson Öhrnell.

Däremot blir det inget åtgärdsföreläggande för målning eller tapetsering.

– Det finns ett tydligt underhållsbehov och vår preliminära bedömning är att inom 5 år så skulle det bli så akut att det skulle kunna ingå i ett åtgärdsföreläggande. Men för att det ska bli ett åtgärdsföreläggande nu så måste det vara brister som inverkar menligt i boendet och vår bedömning är att det gör det inte tillräckligt nu, säger Nilsson Öhrnell.

Även om hyresnämndens möte inte handlar om hyresnivån konstaterar ändå nämnden att en bruksvärdering av lägenheten skulle påverka hyran. Leif Gadd betalar 5 533 kronor i månaden för 76 kvadratmeter och det är mycket med tanke på standarden.

När mötet är slut sätter sig Leif Gadd i soffan.

– Det känns bra. Det är så klart tråkigt att det inte blir någon målning eller tapetsering efter 20 år. Jag kanske tar och målar och tapetserar om själv, säger han.

Om en vecka kommer nämndens skriftliga beslut. Heimstaden har på sig fram till 31 maj 2011 att göra alla åtgärder. Beslutet kan överklagas till hovrätten.
Läs också Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Skellefteå invaderas under byggboom: "Råttorna springer över fötterna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.