HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bullerstörningar i nybyggt visar studie

Örebro Bostadsbristen byggs bort till priset av ökad ohälsa. Även i många modernt byggda hus är ljudnivån så hög att folk riskerar bli sjuka. Det visar forskning som gjorts i Örebro.
Foto: Privat
Anita Gidlöf-Gunnarsson forskar om buller i Örebro och säger att nybyggda hus kan vara skadliga för hälsan på grund av buller.

Oväsendet från trafiken utanför lägenheten kan hindra dig att sova med öppet fönster. Även med stängt fönster kan du störas av bullret. Till och med när du sover. Eftersom ljudnivån utanför hyreshuset är så hög kanske du avstår från att leka utomhus, träna och promenera.

Då löper du ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt och andra stressrelaterade sjukdomar. Om du i stället har tillgång till en tyst sida där du kan höra vinden susa i trädtopparna från balkongen, föra samtal med normal röst och sova ostört med fönstret öppet, då får du en bättre livskvalitet och större chans att hålla dig frisk.
– Men trenden är att det ska byggas nästan var som helst. Man tänker inte på vad som händer med boendemiljön och vad det får för konsekvenser för dem som ska bo där. Hälsoriskerna tas inte på allvar, säger Anita Gidlöf Gunnarsson, forskare med ljudmiljö som specialområde.

Läs ocksåBostads-vd:n om de skenande elpriserna: ”Ett extremläge”Energikrisen kan tvinga Förbo att kasta om sin planering för vilka områden som ska prioriteras för renovering, enligt vd Peter Granstedt. Hyresgästen Britta Högmark Härdners radhuslägenhet har energiklass G, den allra sämsta. Nu hotar räkningarna från elpannan att knäcka hennes ekonomi.

Arbets- och miljömedicin vid Örebro universitetssjukhus, där hon arbetar, bestämde sig för att undersöka effekterna av buller från biltrafiken och tillgången till en tyst sida i några moderna bostadsområden i Örebro.

Resultatet: Många är mycket störda av trafikbuller trots att de bor i relativt nybyggda bostäder med modern ljudisolering. Störningarna är så allvarliga att de kan leda till sänkt livskvalitet och hälsoproblem. Men med en tyst sida som frizon från bullret minskar störningar och därmed hälso­risker kraftigt.

Ämnet är högaktuellt. Med stor bostadsbrist blir byggföretag och kommuner frestade att skapa nya bostäder genom förtätning i centrala, trafikintensiva miljöer.

Läs ocksåLägenheten full av mögel – "Så här har jag aldrig mått förut"

Regeringen har nyligen underlättat för sådana byggen genom att höja bullergränserna. Detta trots att WHO, världshälsoorganisationen, jobbar för sänkta decibel­nivåer.
– Det är väldigt märkligt och ovanligt att man på det här sättet går emot vetenskaplig evidens som pekar på ökade hälsorisker, tycker Anita Gidlöf Gunnarsson.

Hur kan det bli så?
– Därför att det finns ett enormt tryck på att få fram nya bostäder. Men man kan ändå inte tillåta att det byggs hur som helst. Det är viktigt med boendemiljön. I dag tillåts mycket höga bullernivåer och risken ökar nu att olämpliga platser exploateras för bostadsbyggande.

Vad bör kommunerna tänka på när de planerar nya bostadsområden?
– Att redan tidigt i planerin­gen beakta bullerproblematiken. Det gäller att tänka på att bygga så att människorna får tillgång till en tyst sida, skapa grönområden nära bostäderna och minska källan till störnin­garna.

Läs ocksåKerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här"Kerstin sitter i en stol på sin balkong. Hon tittar ut över balkongräcket.

Läs även ”Nybyggt men bullrigt ändå”.

Fakta: Bullriga adresser i Örebro

Enligt studien är följande Örebroadresser ”extra bullerutsatta”: Sörbyängsvägen 2 A-E, Tybblegatan 88-112, Holländaregatan 22-24, Aspnäsgatan 1-8 samt nr 27, Kungsgatan 11 och Tingslagsgatan 7, 20 och 22, Behrn center.

Fakta: Decibel och tyst sida

• Ljudets styrka kallas ljudtrycks­nivå och mäts i decibel, dB. 0 dB är det svagaste ljud ett friskt öra kan uppfatta. Ljud över 85 dB kan vara farliga för ett friskt öra.
• En tyst sida i en lägenhet, se artikeln, definieras som en sida av bostaden som bara har en ljudnivå som är 45 decibel eller lägre.
• Man ska kunna föra samtal på balkongen utan att behöva höja rösten och kunna sova ostört trots att man har ett fönster öppet.

Läs också P-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar Tusentals bilar skadas på parkeringar – hyresvärdar vill göra p-platser bredare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.