Annons

”Bygg gärna, men inte så högt!”

Uddevalla Byggstarten för det nya hyreshuset i Ljungskile närmar sig. Samtidigt pågår febril aktivitet för att förändra bygget. "Fem våningar är för högt!", menar en grupp Ljungskilebor.
, För att ha en chans att flytta in i någon av de 30 nya lägenheterna i Ljungskile ska man ha fyllt 55 år.

Idag spelas det tennis på den aktuella tomten i centrala Ljungskile. Men den fjärde september kommer det första spadtaget för det nya hyreshuset att tas. Bakom bygget står det kommunala bostadsbolaget Uddevallahem. Planen är ett fem våningar högt hyreshus med 30 lägenheter för personer som hunnit fylla 55 år.

Men det finns de som fortfarande hoppas att det finns chans att förändra husets utformning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi vänder oss inte emot själva bygget. Tvärtom, det är bra att det byggs fler hyresrätter i Ljungskile! Men varför måste man bygga så förskräckligt högt? undrar Karl-Martin Hansson.

Han och de andra i gruppen anser att ett hus med fem våningar och en påbyggnad med ventilationstrummor på taket inte passar på den aktuella tomten. Bland annat för att ett så högt hus, enligt dem, kommer att förlägga förskolan intill i skugga under en stor del av dagen. 

– Vi var många, bland andra kultur- och fritidsnämnden och länsstyrelsen, som påpekade detta i våra remissvar när det skulle tas fram en ny detaljplan för området. Men när beslutet om husets utformning togs brydde man sig över huvud taget inte om vad vi hade sagt, säger Lars-Magnus Olovson som representerar Ljungskileortens hembygdsförening och dess cirka 550 medlemmar. 

Annons
Läs ocksåDomstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat"Anette Ahlrot vann i hyresnämnden - slipper barnfamiljer som grannar

– Höga hus behöver, generellt sett, inte vara fel i Ljungskile. Men de måste passa in i den omgivande miljön. Och det gör inte ett femvåningshus här på tennisbanorna, säger Stefan Edman.

Vad vill ni att Uddevallahem och politikerna gör?

– Flytta husets bilparkering till andra sidan vägen och utnyttja hela den befintliga marken för bostäder. Då kan man bygga färre våningar i antingen en eller två huskroppar, säger Lars Hedner. 

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

Varken Uddevallahems styrelseordförande Paula Berger (S) eller bolagets projektledare Margaretha Johnsson ger dock gruppen i Ljungskile mycket hopp.

Annons

– De här protesterna kommer verkligen fem över tolv. Detaljplanen är antagen och datum för första spadtaget är satt. Men självklart är vi öppna för att möta aktionsgruppen och höra på deras synpunkter, säger Berger.

– Besluten bakom det här bygget har haft sin demokratiska gång, säger Johnsson.

Läs också Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” På Freja behöver ingen sitta ensam – här är trion som får seniorerna att ställa sig i kö Strulet på seniorboendet tog knäcken på Kristina - flyr och förlorar 27 års ködagar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.