Annons

Byggandet minskar – trots ett skriande behov

Nyheter Efter ett par års högtryck bromsar lägenhetsbyggandet in på många håll i landet. Men takten behöver tvärtom höjas avsevärt, varnar Boverket i sin nya prognos. Fram till 2020 behövs 90 000 nya bostäder – årligen.
Foto: Gry Ellebjerg
Visarhem ska bygga nytt.

I fjol påbörjades byggandet av cirka 69 000 bostäder. Bara i år kommer den siffran att sjunka till 56 000 stycken, en takt som enligt Boverkets prognoser kommer att hålla i sig även nästa år.

Den mest avgörande faktorn till inbromsningen är enligt kommunerna de höga produktionskostnaderna, som innebär en risk för att lägenheter blir stående tomma. Många hyresgäster som är i störst behov av tak över huvudet har i dag inte råd att betala de höga hyror som kännetecknar nyproducerade hyresrätter. Samtidigt har oron över sjunkande bostadspriser lett till att allt färre köper nybyggda bostadsrätter med lång väntetid till inflyttning.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I Storstockholm är inbromsningen som mest påtaglig. Här bedöms antalet byggstarter minska med 30 procent jämfört med i fjol.

Likväl förväntas Sveriges befolkning ha ökat med en miljon invånare om tio år, enligt SCB:s beräkningar. Det verkliga behovet av bostäder motsvarar därför i snitt 67 000 bostäder varje år fram till 2025, med en särskilt hög takt de första åtta åren. Det är ett ännu större bostadsbehov än Boverket tidigare räknat med, vilket sätter ytterligare press på byggbranschen att få fram lägenheter till priser som vanligt folk har råd med.

Annons

Att inte göra något åt bostadsbristen redan nu är mycket riskabelt, varnar Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren. Han liknar den för låga byggtakten med en skuld som skjuts framför oss – och som vi tids nog kommer att få betala dyrt för.

Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

– Hos många grupper finns det fortfarande ett stort behov av bostäder, till exempel för äldre och unga som efterfrågar bostäder till skäliga priser. Bostäder är viktiga för tillväxt, arbetsmarknad och för att ungdomar ska kunna flytta hemifrån.

Totalt svarade 243 av landets 290 kommuner i Boverkets senaste bostadsmarknadsenkät att de har underskott på bostäder, och på tre års sikt bedömer 97 procent av dem att det behövs fler nya lägenheter. Framför allt efterfrågas hyresrätter, främst i storleksordningen två till tre rum.

Annons

– Det är stor skillnad mellan olika regioner och marknader. Många faktorer kan påverka byggandet av bostadsrätter framöver. Hur bostadsutvecklarna möter marknadsläget återstår att se, säger Boverkets expert Hans-Åke Palmgren.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.
Läs också Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.