Annons

Bygger nytt efter branden i Umeå

Umeå Vid en brand i julas förstördes 71 lägenheter på Geografigränd. Nu rivs resterna och ett helt nytt hus byggs upp. - Förmodligen bygger vi fler lägenheter än 71, säger Ann-Sofi Tapani, vd AB Bostaden.
Det är genom en överenskommelse mellan AB Bostaden och försäkringsbolaget Trygg Hansa som nybyggnationen nu kommer till stånd.
 
– Det är försäkringsbolagets ansvar att huset återställs, men vi har diskuterat möjligheterna till att riva stommen och i stället bygga nytt. Vi får ersättning, men det kan bli så att vi även lägger ut själva, säger Tapani.
 
Fastigheten som eldhärjades ritades 1961 och stod färdig 1971. I dag finns stommen kvar och skulle kunna användas, men den är rejält fuktskadad.
– Den frihet vi får när vi nu river stommen och bygger helt nytt är mycket tilltalande. Vi tror dessutom att vi kommer att kunna hålla nere byggkostnaderna på grund av att vi befinner oss i en lågkonjunktur.
 
De hyresgäster som förlorade sina hem i branden har alla fått nya lägenheter. När det nya huset står färdigt om cirka två år kommer dessa hyresgäster att beredas plats om de vill. Att hålla nere byggkostnaderna för att hyrorna inte ska skjuta i höjden är viktigt för AB Bostaden.
 
– Ja. Det här är ju ett område som är attraktivt för studenter och de måste kunna få ihop det ekonomiskt.
 
Nu startar en process kring projekteringen av nybygget. Hur många lägenheter det blir är ännu inte klart, inte heller vilken storlek det blir på dem.
 
– Givetvis ettor och tvåor, några treor och kanske även en och annan fyra. Vi vill gärna ha ett blandat boende. Men exakt hur husen kommer att se ut är inte klart ännu, säger Ann-Sofi Tapani.
 
Branden som ödelade fastigheten på Geografigränd härjade under julhelgen. Omkring 200 människor blev hemlösa.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Två personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt" Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.