HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bygget i Dalkarlen återupptas

Norrköping I våras stoppades planerna på nya studentbostäder i kvarteret Dalkarlen i Norrköping. Nu tar Studentbo nya tag och siktar på byggstart redan i sommar.
Foto: Studentbo
Skiss av fasaden från Kvarngatan. Med den äldre Dalkarlen till vänster och befintligt studenthus till höger.

Som Hem&Hyra rapporterade i maj förra året grusades Studentbos planer på ett nytt hyreshus i kvarteret Dalkarlen i centrala Norrköping. De 49 studentlägenheterna blev helt enkelt för dyra att bygga och projektet lades tillfälligt på is. Men nu har planerna justerats och satsningen dragits igång på nytt. 

– Vi har fördelat om en del av ytorna, tagit lite av trapphuset och fått in sex lägenheter till och det gör att vi får en betydligt bättre ekonomi i huset. Det kostar lika mycket att bygga, men vi får in mer hyresintäkter, säger Lars Sandell, projektledare på Studenbo, ett dotterbolag till kommunägda Hyresbostäder.

Läs ocksåNästan 80 000 studentbostäder saknas i Stockholmsområdet – studenten Gustav: "Inte hållbart"Gustav Olsson

För närvarande pågår projektering och inom kort kommer bygglov att sökas. Planen är ett sjuvåningshus med 56 studentlägenheter, där merparten kommer bestå av ettor på 23 kvadrat med eget kök och badrum. Hyrorna är inte färdigförhandlade, men enligt Sandell kommer de troligen hamna på 4000-5000 kronor i månaden med två hyresfria månader under sommaren.

– Vi kommer också införa individuell mätning av el, varm- och kallvatten. Man betalar för det man förbrukar, säger Lars Sandell.

Byggnaden kommer uppföras på en parkeringsyta bredvid det nuvarande studentboendet Dalkarlen på St.Persgatan. Målsättningen är att huset ska stå klart för inflyttning till nästa sommar, lagom till höstterminen börjar.

Läs ocksåRoy flyttade men hyresavierna fortsatte komma - hamnade till slut hos Kronofogden: "Helt hjälplös"

– Vi hoppas att vi kan vara igång med bygget till sommaren, i alla fall kunna påbörja gjutningen under sommaren, säger han.

I närheten av Dalkarlen pågår just nu bygget av 100 nya studentbostäder i kvarteret Klockan, som ska färdigställas för inflyttning till höstterminen. När Klockan och Dalkarlen är färdigställda kommer de ersätta två befintliga studentboenden i Norrköping med lägre standard. Klockan ska ersätta Bollen, medan Dalkarlen är tänkt att ersätta Evagården.

– Tanken är att Evagården ska byggas om till ett annat boende, just nu är det oklart vad. Bollen ska rivas men det är inte bestämt när och vad som ska byggas där istället. Planerna är beroende vad som händer med universitetet, utökas antalet studieplatser så får vi tänka om, berättar Lars Sandell.

Läs ocksåMän förfalskade intyg för att få bo kvar i studentlyorna – så olika agerade polisenExteriörbild på Öbos huvudkontor. Infällt i bilden syns två svarta silhuetter med texten "Går fri" respektive "dömd" under.
Läs också Livias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betala 73-årige Hans kastas ut från sin studentlägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.