HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Byggfusk försenade 178 kommunala hyresrätter

Upplands-Bro Trots bristen på bostäder har lägenheter på Bagar- och Målarvägen i Bro stått tomma i över ett år. Det kommunala bostadsbolaget Upplands-Brohus är i tvist med byggbolaget Serneke. Inget av husen blev godkända vid slutbesiktningen.
Nybyggt men fortfarande tomt. Upplands-Brohus 178 lägenheter på Målarvägen-Bagarvägen har varit färdiga i över ett år.
Foto: Cecilia Landmark
Inflyttningen i Upplands-Brohus lägenheter på Målarvägen-Bagarvägen försenades över ett år.

Nu har ärendet prövats av en överbesiktningsnämnd. Nämnden tycker att det var rätt att underkänna lägenheterna. Men nämndens utlåtande är endast vägledande. Fortfarande måste saker åtgärdas och göras upp ekonomiskt.

Hela projektet omfattar 230 miljoner kronor och sedan tillkommer tilläggsarbeten på flera miljoner med alla ändringar.

Läs ocksåKostnaden för byggfelen: 100 miljarder per år

– Vi har betalat för en högre standard än vad de gett oss. De har utan vårt godkännande bytt ut till billigare material. De har inte byggt vad vi beställt, säger Ann Hermansson Alm, vd Upplands-Brohus.

Vid slutbesiktningen hade det inte installerats vitvaror i lägenheternas kök. Arbetet har i vissa delar inte utförts på ett fackmannamässigt sätt och enligt Upplands-Brohus har Serneke försökt dölja brister genom att helt enkelt putsa över dem. En anmärkning gäller en betongmur vid en terrass som ser ut som om den har tagits från en rivningstomt. Det finns även hål i fasaden upp mot taken, vilket kan leda till att fukt tränger in.

De nyinstallerade diskbänkarna är repiga och en billigare variant av klinker har använts. Balkongerna har inte glasats in. Det finns skador på väggar längs trappor.

Läs ocksåTio år efter inflytt – nu fixas byggfelen

Fel i den tekniska dokumentationen har konstaterats. I fläktrummen har det slarvats med behandling av golven som ska göra att de ska tåla läckage av vatten. Fel parkettgolv har lagts in. Det kommer att få vara kvar, men Upplands-Brohus vill att andra saker ska åtgärdas.

Annons

– Jag har aldrig varit med om något sånt här förut och jag har arbetat med bostäder länge. Jag lider med dem som kanske sagt upp lägenheten, säger Ann Hermansson Alm.

Hon berättar att en del har tvingats bo hos släktingar i väntan på att kunna flytta in.

Läs ocksåEmil och Matilda lämnar sin nybyggda lägenhet i Sätra

Göran Viklund, arbetschef på byggbolaget Serneke, menar att de har levererat enligt avtal.

Han berättar att de ska ha ett möte med Upplands-Brohus i nästa vecka för att sätta ihop en slutlig överenskommelse och göra upp om det ekonomiska.

– Vi är överens om åtgärderna, säger han.

Hur ser ni på alla de fel som påtalats, som till exempel hålen i fasaden?

Annons

– Vi ser det inte som fel. Vi har tolkat ett avtal på olika sätt. Jag har inga kommentarer när det gäller enskilda saker som påpekats. Men vi är inställda på att lösa detta i bästa samförstånd, säger han.

Inflyttning i de nya husen skulle ha skett i november 2017. Något nytt datum för inflyttning har inte fastställts än.

– Vi för en dialog om hur vi ska gå vidare. Nu ska vi bara få på pränt vad som ska vara klart när hyresgästerna flyttar in och när vi kan ha slutbesiktning, säger Ann Hermansson Alm.

Hon hoppas att hyresgäster ska kunna flytta in under våren.

Läs också Sandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat" Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.