Annons

Byggindustrin tror inte på halvmiljonprogrammet

Nyheter Regeringens plan på en halv miljon nya lägenheter är ett luftslott, varnar Sveriges Byggindustrier (BI). Miljardsubventioner löser inte bostadsfrågan, anser branschorganisationen.
Regeringen (röd linje) och Sveriges Byggindustrier (blå linje) har helt olika prognoser för bostadsbyggandet i framtiden.

Byggandet kommer inte att följa den trend som politikerna hoppas, utan följa en krokig men i det långa loppet vågrät kurva på samma nivå som i dag, fick bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) höra när han på torsdagen besökte ett seminarium som BI arrangerade.

– De åtgärder som regeringen föreslår kommer inte att påverka bostadsbyggandet, sa Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på BI, under seminariet med temat hur investeringsstödet kommer att påverka bostadsbyggandet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Diskussionen kom inte att handla särskilt mycket om investeringsstödet på 5,5 miljarder under 2016 och 6,1 miljard per år under de följande åren. Bland annat talade bostadsministern i stället om hur politiken och branschen går i otakt.

– Politikens villkor lämpar sig inte för en bransch som har en väldigt långsiktig prognoshorisont.

Ett annat stickspår var hur bristen på planarkitekter hos kommunerna hotar att sinka byggtakten.

Läs ocksåHyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidragUtsnitt av tre översta våningarna på ett hus sett snett nedifrån. träfasad och balkonger åt vänster, gaveln i grått material åt höger. Blå himmel med ett litet moln i bakgrunden. Hyresgäster i tre hus i Rickomberga riskerade kraftiga hyreshöjningar på grund av en rättstvist runt om fastighetsägaren hade rätt till statligt investeringsstöd.

Och precis som alltid när Kaplan och Moderaternas bostadspolitiska talesperson Ewa Thalén Finné står på samma podium utbröt politiskt käbbel om vem som hade gjort vad och vem som inte hade gjort något vettigt. Investeringsstödet dök bara upp ibland, trots att det var det som skulle stå i fokus.

Annons

– Det som känns bekymmersamt är att den nuvarande regeringens enda satsning på bostadspolitiken är deras subventioner. Jag är säker på att vi måste göra helt andra saker.

I stället vill Moderaterna att pengar läggs på infrastruktursatsningar som ska stimulera uppkomsten av nya bostadsområden – och blir det pengar över kan de läggas på att utöka bostadsbidraget, något som Kaplan tyckte var kul med tanke på Moderaternas inställning till bidrag.

Läs ocksåAnn-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”Bengt och Ann-Charlotte Wassenius, Sture och Ann-Christin Sallander, Mars, Trollhättan, Eidar, kollage, KW

Även Stefan Ränk, vd för Einar Mattsson, är emot investeringsstödet så som det är utformat.

– Hela pengapåsen ska läggas på infrastruktur. Genom att göra det kan vi skapa byggbar mark.

Men trots massiv kritik mot investeringsstödet är bostadsministern beredd att skjuta till ännu mer pengar om så skulle behövas.

Annons

– Behövs det pengar, ja då får vi kanske öka nivån.

Det talades också om behovet av en blocköverskridande överenskommelse, men med tanke på hur svårt företrädarna för två av partierna har att komma överens känns det för en utomstående betraktare som om det kommer att dröja innan politikens villkor anpassas till byggherrarnas långsiktiga planer.

Läs också Bankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästerna Livias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betala Evert Saffo, Hyresgästföreningen: ”Synd att stödet försvann även om det inte alltid träffade rätt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.