Annons

CA Fastigheter accepterar inte familjehemsplacerade barn

Kronoberg Enligt CA Fastigheter kan hyresgäster inte vara familjehem. Det strider mot hyresavtalet, anser bolaget som vill vräka en kvinna för att hon har två familjehemsplacerade barn.
Foto: Annika Wallsson
Uppsagd. En hyresgäst i Växjö hotas av vräkning för att hon har två familjehemsplacerade barn hos sig. Hyresgästföreningens jurist, Chadi Elazzeh, har inte hört talas om något liknande och ser det som en märklig grund för uppsägning.

I ett familjehem, tidigare kallat fosterhem, bor barn och ungdomar som av olika orsaker inte kan bo hos sina biologiska föräldrar. Det kan till exempel vara ensamkommande flyktingbarn eller barn vars föräldrar har missbruksproblem.

Maria, som vill vara anonym, bor i en trea på 75 kvadratmeter i Växjö. Sedan mars i år är ett syskonpar familjehemsplacerade hos henne. En pojke, 14 år, och en flicka, 17 år.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Eftersom jag bodde ensam så kändes det bra att få sällskap och de är lugna. De har var sitt rum och det funkar bra mellan oss, berättar Maria.

När CA Fastigheter fick reda på att de två barnen bodde hos henne fick hon först en varning.

Sedan blev hon uppsagd.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Och nu väntar prövning i hyresnämnden.

Anledningen är att hon ”bedriver familjehemsverksamhet” och det är i strid med hyresavtalet, tycker CA Fastigheter. ”Då detta upplevs som stötande för andra hyresgäster innebär detta ett men för CA”, står det i uppsägningsbrevet.

– Först blev jag arg, sedan besviken och ledsen. Just nu känner jag mig lugn för Hyresgästföreningen är på min sida. Men oron finns där. Jag tänker hela tiden på hur det ska bli. Och jag förstår inte varför. Eller varför just jag? Det finns ju många familjehem i Växjö. Vi stör ingen. Syskonen går i skola och jag jobbar och vi brukar lägga oss tidigt, säger Maria.

Annons
Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

Chadi Elazzeh, jurist hos Hyresgästföreningen Sydost, anser att Maria uteslutande använder lägenheten för avsett ändamål, det vill säga som bostad och att två familjehemsplacerade barn inte utgör något men för hyresvärden. De lever under familjeliknande förhållanden och det förekommer varken trångboddhet eller ökad tillströmning av besök.

– När jag hade mitt första samtal med hyresvärden, och påtalade detta, trodde jag faktiskt inte att de skulle fullfölja det här. Jag har inte hört talas om något liknande. Det är en märklig grund för uppsägning. Jag förstår inte hur det kan vara en olägenhet att ha två barn boende hos sig i en lägenhet av den här storleken, säger Chadi Elazzeh.

Men om grannar anser att det är stötande?

– Till att börja med har jag svårt att se att grannarna finner det stötande. Men anser dom att det är stötande så anser jag att det i sig är stötande, säger Chadi Elazzeh.

I sitt yttrande till hyresnämnden skriver han: Arvodet som NN erhåller ankommer inte på hyresvärden. Det är fullt normalt att få arvode för något som utförs i sitt boende, oavsett om det handlar om att arbeta hemifrån, vård av anhörig eller som i NN:s fall, att ta hand om familjehemsplacerade barn.

Claus Holmgren, regionchef för CA Fastigheter, har inte tid att prata med Hem & Hyra men svarar via mejl.

Varför gör ni så här?

– Det har inte tidigare prövats i nämnd huruvida lägenhet uthyrd för bostadsändamål kan användas för att bedriva verksamhet, skriver Claus Holmgren.

Annons

Säger ni upp fler familjehem?

– Får vi kännedom om att verksamhet bedrivs i lägenhet avsedd för bostadsändamål kommer vi att överväga att gå vidare med det.
Vår uppfattning är att, i fall av detta bör lägenhetens upplåtelse ändras till lokal och undantas förhandlingsordning, svarar Claus Holmgren i mejlet.

På vilket sätt upplever grannar det som stötande?

– Det har framkommit att obehöriga personer vistas i lägenheten. Hyresgästen har valt att inte meddela fastighetsägaren om det samt om den verksamhet som bedrivs i lägenheten. Vi eftersträvar att säkerhetsställa en bra och säker boendemiljö för alla våra kunder.

CA Fastigheter har omrking 1 000 lägenheter i Växjö.

Ärendet väntas tas upp i hyresnämnden i början på december.

Fakta: Så säger hyreslagen

En hyresgäst får inte inrymma utomstående personer i lägenheten, om det kan innebära men för hyresvärden.
En hyresgäst får inte använda lägenheten till annat ändamål än det avsedda. En hyresvärd får dock inte åberopa avvikelser som är utan betydelse för värden.

Läs också Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Betalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuld Jens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.