Annons

Carl bor hos Skaraborgs dyraste kommunala bolag

Götene Carl Krantz och hans sambo betalar nästan 6 000 kronor mer per år än hyresgästen i billigaste kommunala bolaget. Men pengar är inte allt tycker han.

​Carl Krantz och hans flickvän Kristin Almén har bott på Vikingagatan sedan augusti 2008. Tvårummaren hos Götenebostäder är deras första egna hem och de fastnade efter att ha letat ett kort tag.
– Vi såg att ett privat bolag var något billigare, men vi kände att det var värt att betala lite mer för en bättre standard, säger Carl.

När paret flyttade in låg hyran på 3 000 kronor. Vid årsskiftet gick den upp med 250 kronor.
– Skönt att Hyresgästföreningen finns, annars hade det blivit betydligt mer. Men jag tycker ändå att höjningen är saftig. Bolaget skyller på sämre tider, men det är det ju också för oss som bor här, säger Carl.
Både han och Kristin är timanställda och inkomsten varierar från månad till månad.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Götenebostäder är det dyraste allmännyttiga bolaget i Skaraborg. Snitthyran ligger för närvarande på 827 kronor per kvadratmeter och år. Av de bolag som är färdigförhandlade ligger Tidaholms Bostads AB lägst med en snitthyra på 709 kronor.
Carl och Kristins tvåa är på 50 kvadrat. En motsvarande lägenhet kostar nästan 6 000 kronor mindre per år i Tidaholm. Men att flytta till en ort bara för en billigare snitthyra är inte aktuellt.
– Det är givetvis tråkigt att priset är högt, men vi trivs bra här. Vi får alltid ett vänligt bemötande och väldigt bra service. Ska man betala extra för något så är det helt klart det, säger Carl. 

Enligt bolagets vd Roland Lundqvist finns det flera skäl till att Götenebostäder är Skaraborgs dyraste allmännytta. Ett ungt bestånd och nyinköpta fastigheter är två. Kvarteret Lejonet i Götene stod klart 2007. Hyran på cirka 1 100 kronor kvadraten drar upp snittet i bolaget. Det gör också flera nyförvärv under de senaste åren.
Roland Lundqvist ser inte alltför allvarligt på utmärkelsen ”dyrast i Skaraborg”.
– Vi måste höja hyrorna för att klara ekonomin och underhållet. Eftersatt underhåll gagnar ju inte hyresgästerna heller, säger han.
Vad får man för pengarna hos er som man inte får hos billigaste bolaget Tidaholms Bostads AB?
– Förhoppningsvis en attraktivare kommun att bo i. Fast jag tror att man får ungefär samma hos alla bolag, men sedan styr efterfrågan priset. 

Annons
Fakta: Ester Karlberg

Här är snitthyrorna för 2009 klara (kr/kvm/år)Götenebostäder 827 Essunga Bostäder 823 AB Bostäder i Lidköping 817 Skövdebostäder 817 Mariehus 785Vara Bostäder 784Tibrobyggen 759Hyresbostäder Falköping 752Karlsborgsbostäder 790 Tidaholms Bostads AB 709Källa: Bolagen och Hyresgästföreningen

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt" Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024 Tommy får delvis rätt – staten får inte chockhöja hyran för statartorpet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.