HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Chef på fastighetsbolag mutades – skrev under värdefulla kontrakt

Malmö För två år sedan uppstod misstankar om oegentligheter på fastighetsbolaget Trianon. I centrum av härvan finns en exklusiv badtunna vid en stuga på Österlen. Nu döms två män för mutbrott och skattefiffel.

Den träklädda badtunnan var värd 63 000 kronor och hade bubbelsystem och undervattensbelysning. Enligt tingsrättens dom var den en muta, i syfte att släppa fram en underleverantör till värdefulla kontrakt i köpcentret Entré vid Malmös norra infart.

Tunnan levererades till en stuga på Österlen för två år sedan. Nu döms en av stugans ägare, vid tiden chef på fastighetsbolaget Trianon, till dagsböter för tagande av muta. Ägaren till underleverantörsföretaget döms för givande av muta, samt försvårande av skattekontroll. Han såg till att tunnan hamnade på Österlen, enligt domen. Företaget, en VVS-firma, ska även betala en företagsbot på 70 000 kronor.

Trianon äger förutom Entré även Rosengård centrum och är en av Malmös större hyresvärdar med omkring 3200 lägenheter i olika stadsdelar. Bolaget är en viktig samarbetspartner till Malmö stad.

Det är en privat utredning bekostad av Trianon som har lett fram till domen. Hem & Hyra kunde redan 2018 avslöja att polisen utredde uppgifter om att en anställd på fastighetsbolaget hade mutats. Misstankarna uppstod på Trianon efter att bolaget hade tagit över köpcentret Entré vid Malmös norra infart. En intern granskning av ovanligt dyra leverantörskontrakt ledde till den nu dömde chefen. Muthärvan har senare utretts av korruptionsgruppen på NOA, polisens nationella operativa avdelning

Totalt fyra personer åtalades i höstas, samtliga har nekat till brott. Två av dem frikänns nu och två döms för brott. En femte person har tidigare dömts för inblandning i muthärvan.

Den före detta Trianonchefen menade att badtunnan var begagnad och köpt för ärvda och kontanta medel, hundratusentals kronor, något som rätten inte tror på utan menar är en efterhandskonstruktion. Tingsrätten lyfter fram i domen att den före detta chefen skrev under avtal med underleverantören strax innan tunnan levererades, och att tunnan ska ses som en belöning för underskriften.

Fakta: Korruption

En muta i en juridisk bemärkelse behöver inte vara pengar utan kan lika gärna vara en resa, en bil eller ett presentkort. Brotten rubriceras som givande eller tagande av muta, eller medhjälp.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.