HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Misstänkt muthärva – badtunna till sommarstuga på Österlen

Malmö Underleverantörer ska ha mutat en chef på fastighetsbolaget Trianon i Malmö. Detta enligt åtalet som inom kort går upp till rättegång i Malmö tingsrätt. I bakgrunden ligger värdefulla kontrakt i köpcentret Entré.
Badtunnan, en ”otillbörlig förmån för utövningen av sin anställning” enligt åklagaren.

Den hade ett inbyggt bubbelsystem, undervattensbelysning och kostade 63 000 kronor. Den träklädda badtunnan installerades vid en sommarstuga på Österlen för två år sedan. Mellan åtta och tio personer kunde få plats i vattnet samtidigt.

Stugans ägare hade vid tiden en chefsposition på fastighetsbolaget Trianon i Malmö. Bolaget är en av Malmös största hyresvärdar med 3 200 lägenheter men också ägare till kommersiella lokaler som Rosengård centrum och köpcentret Entré vid Malmös norra infart.

Läs ocksåKindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp

Men tunnan som hamnade hos chefen var beställd av en underleverantör till fastighetsbolaget. Detta enligt åklagaren på riksenheten mot korruption som anser att den var en muta från underleverantören, ett VVS-företag. Tunnan beskrevs som en “kylmaskin” i fakturan. Åklagaren menade att en försvårande omständighet är att underleverantören i samma veva fick ett miljonkontrakt i Entré.

Trianon köpte Entrè 2017 från ett tyskt företag.

En person, en mellanhand, har redan erkänt och dömts för den manipulerade fakturan. Fyra andra personer står sedan i höstas åtalade i själva muthärvan:

  • Den före detta Trianonchefen som ska ha låtit sig mutas. Han blev av med jobbet när härvan rullades upp.
  • En anhörig till honom, kopplad till underleverantörerna, ska ha hjälpt till. 
  • En av ägarna på underleverantörsfirman ska ha förmedlat mutan och står tillsammans med en kollega även åtalad för försvårande av skattekontroll. Detta grundar sig i fakturan för badtunnan som ska ha bokförts felaktigt. 

De fyra åtalade nekar till brott, det framgår av domstolshandlingar. De kommer inom kort att kallas till rättegång i Malmö tingsrätt.

Det här ska sättas ut så snart som möjligt men det kan finnas mål med förtur, säger Martin Bresman, vice chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption.

När Trianonchefen förhördes av polisen berättade han att badtunnan var köpt med egna pengar. Men polisen har undersökt hans bankkonton utan att hitta några bevis för en sådan betalning. Utredarna har spårat tunnan från en beställning via mellanhand, till leveransen utanför underleverantörens kontor i Malmö och sedan vidare till trädäcket vid Trianonchefens sommarstuga på Österlen. Det visar polisens förundersökning.

Muthärvan har utretts av korruptionsgruppen på NOA, polisens nationella operativa avdelning, och startade efter att Trianon slagit larm om misstankarna. Hem & Hyra rapporterade tidigt om fallet och det “fina föremål” för ett femsiffrigt belopp som skulle ha lämnats över och att Trianon hade slagit larm.

Läs ocksåJason, 7, attackerades av rottweiler och amstaff – hyresgäster mest utsatta för hundangreppJason, 7, attackerades av grannhundar – en av många barn som utsatts för hundattacker

Vi kan nu berätta mer om bakgrunden. I samband med att Trianon köpte Entré upptäcktes dyra leverantörskontrakt och avtal som var kopplade till den anhörige till den nu åtalade ex-chefen. Detta framgår av en utredning som ett privat säkerhetsföretag har utfört åt Trianon och som lämnats över till polisen. Säkerhetsföretaget gick igenom den misstänktes arbetsdator, mobil och e-postkonton. Då dök uppgifterna om badtunnan upp. Det rör sig bland annat om bilder, textmeddelanden och e-post som skickats mellan de nu åtalade. Åklagaren vill nu förutom att de inblandade döms för brott att underleverantören, VVS-firman, ska betala en företagsbot på 100 000 kronor.

Olof Andersson

Trianon har tidigare uppgett att det är första gången som bolaget blivit inblandat i en härva av den här typen.

Egentligen har jag ingen kommentar just nu. Vi har polisanmält detta och nu får processen ha sin gång. Vi får följa utvecklingen, säger Olof Andersson, vd på Trianon.

Läs ocksåNu går Hyresgästföreningens klassiska logga i pension - men på Ulfs arm jobbar den vidareUlf Nilsson har Hyresgästföreningens symbol intatuerad på underarmen.

 Vi har sett över vår interna kontroll så det här inte ska hända igen och det var ju just den kontrollfunktionen som gjorde att det här upptäcktes. Det är därför vi har den, säger han.

Bilder från polisens utredning runt MKB.

I början av året väcktes åtal i en liknande muthärva på det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö. I det fallet ska mutan ha varit en ombyggnation av en villa med pool och den som ska ha tagit mot en tjänsteman på MKB. Motprestationen ska i det fallet vara ett kontrakt mellan MKB och ett byggföretag. Domen har ännu inte fallit i det målet men rättegången beräknas starta någon gång i april nästa år.

Fakta: Mutor

En muta i en juridisk bemärkelse behöver inte vara pengar utan kan lika gärna vara en resa, en bil eller ett presentkort. Brotten rubriceras som givande eller tagande av muta, eller medhjälp.

Läs också Hallick hyrde ut lägenheter för prostitution – misstänks för grovt koppleri Rånad och slagen i sin lägenhet - men Emil vägrar vara rädd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.