HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Christer kämpar för persienner

Borås När värden bytte ut Christers fönster så slängdes persiennerna. Vill han ha nya kostar det 95 kronor i månaden. ”Bedrägeri” menar Christer som nu driver ärendet till hyresnämnden.
Foto: Johanna Ohlson
Christer Lundgren tycker värden ska sätta upp nya persienner utan någon extra kostnad.

När det gäller persiennerna är Christer Lundgren obeveklig. Det fanns persienner i lägenheten när han flyttade in för 15 år sedan då ska det också finnas det framöver. Utan någon extra kostnad. 

– Det handlar om att hyresvärden inte ska tro att de kan göra hur de vill. De andra i huset de vågar inte protestera. Men jag har alltid reagerat på orättvisor. 

Läs ocksåUppsagd rökare får bo kvar i rökfritt hus

Det var i samband med att hyresvärden Willhem skulle byta ut alla fönster i huset på Alidebergsgatan i Borås som de gamla persiennerna fick åka till tippen. Bolaget erbjöd istället sina hyresgäster att få nya, men då också en hyresökning på 95 kronor i månaden. Det fick Christer att se rött. 

– Det är ju hutlöst! En hyreshöjning på nästan 100 kronor i månaden för något som vi redan haft. En höjning som dessutom ska vara kvar för all framtid. Det blir dyra persienner det.

Annons

Nu har Christer kontaktat hyresnämnden och krävt ett åtgärdsföreläggande, det vill säga ett beslut som tvingar värden att åtgärda problemet inom en viss tidsram.

Läs ocksåKommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret"Till vänster en bild på utsidan av ett hus och till höger en klisterfälla fullt med kackerlackor.

Hyresnämndsbeslut har gått åt båda håll när det gäller persienner. Det finns dessutom en dom i Svea hovrätt där man rev upp hyresnämndsbeslut och friade värden från ansvar för persienner. En viktig aspekt tycks vara att det går att bevisa att det är en olägenhet att leva utan persienner. 

– Grannen hade 40 grader i sin lägenhet i somras. Och titta på mina ljus, säger Christer och pekar på två slokande stearinljus i vardagsrumsfönstret.

Annons

I början av nästa år ska frågan avgöras.

Läs ocksåFiskmåsar flockades i hundratal – så gick det för mannen som kastade ut sopor på gatan

Värden Willhem vill inte kommentera ärendet utan inväntar beslutet från hyresnämnden.

Läs också Virginia fick ja till att byta lägenhet – men därför blev det ändå stopp: "Jag känner mig uppgiven" Ja till betalningsanmärkning men nej till hyresgäst som vill bo större – så bedöms lägenhetsbyten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.