HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Civilutskottet säger nej till stärkt skydd för hyresgäster

Nyheter Det kommer troligtvis inte bli något stärkt skydd för hyresgäster som drabbas av chockhöjda hyror efter renovering. I dag sa civilutskottet nej.
Stopp för stärkt skydd för hyresgäster
Stoppar förslag. Civilutskottet säger nej till delar att propositionen "Stärkt skydd för hyresgäster". Bland annat ett utökat skydd mot chockhöjningar av hyran efter renovering.

Propositionen ”Stärkt skydd för hyresgäster” innehåller flera delar som ska hindra att landets hyresgäster tvingas flytta från sina hem efter en renovering.

En av de tyngsta punkterna är att stoppa hyreschocker i samband med renoveringar. I dag passar många värdar på att höja standarden rejält i samband med exempelvis stambyte, med flera tusenlappar i månaden i hyreshöjning som följd.

Läs ocksåNy hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?”Ett 40-tal personer protesterade i går utanför kommunfullmäktiges möte vid Gustaf Adolfs torg mot standardhöjande renoveringar som chockhöjer hyrorna i Bergsjön.

Syftet med de föreslagna förändringarna var att lagstifta om intrappning av den nya hyran i ett lugnare tempo än i dag.

Men det lär inte bli något med det. I dag sa civilutskottet nej till regeringens förslag, som stöddes av Vänsterpartiet. Nuvarande skydd mot hyreshöjningar räcker, anser utskottet.

Annons

– Jag är bekymrad och förstår inte varför oppositionen inte kan gå med på ett stärkt skydd, när vi ser att hyresgäster far illa. Förslagen skulle ha minskat risken för chockhöjning av hyror efter renovering. Framför allt slår det hårt mot människor med små inkomster, säger Emma Hult, ordförande i civilutskottet och Miljöpartiets bostadspolitiska talesperson.

Läs ocksåForskare vill ändra lagen om renoveringar: ”Hyresgästers inflytande är extremt begränsat”

Regeringen ville även ta bort möjligheten för en värd som är privatperson att säga upp hyreskontrakt i förtid, men även där fick man civilutskottet emot sig. Dagens tre månader är en rimlig tid, anser utskottet. Regeringspartiernas och Vänsterpartiets ledamöter reserverade sig.

Troligtvis kommer dock förslaget om stärkt skydd för hyresgäster när en lägenhet förstörs, exempelvis vid brand, att röstas igenom av riksdagen. Även om det finns flera reservationer tycks det finnas en majoritet för regeringens förslag.

Moderaterna och Kristdemokraterna anser att det är bra att skyddet stärks, men inte om hyresvärden är en bostadsrättsförening. Hem & Hyra har skrivit om flera fall där bostadsrättsföreningar velat säga upp hyresgäster efter en brand, även om lägenheten gått att renovera.

Annons
Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

Sverigedemokraterna och Liberalerna anser i en gemensam reservation att förslaget om stärkt skydd för hyresgäster inte bör genomföras alls.

Planerad dag för debatt och beslut i riksdagen är torsdag den 18 november.

Läs också Brandskyddet underkänns i tusentals radhus i Norrland Så brister hyresnämndernas kontroll av korttidskontrakt: “Har ingen möjlighet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.