Annons

Dags för Hyresgästföreningen och Karlshamnsbostäder att komma överens

Karlshamn Hyresförhandlingarna runt om i landet är i gång. Men i Karlshamn lämnade förra årets dust mellan parterna en sur eftersmak. Upptakten inför årets förhandlingar har stött på patrull
Foto: Linda Alfons
Förra året var det tolkningen av en tidigare överenskommelse om underhåll som ställde till det i hyresförhandlingarna. Karlshamnsbostäders vd Bert-Inge Storck hoppas på att årets förhandlingar ska gå mycket smidigare.

Karlshamnsbostäder ville komma i gång tidigt med diskussioner inför årets förhandlingar. De vill reda ut relationerna efter förra årets konflikt om ett underhållsavtal som slutade i uppsagd förhandlingsordning och beskyllningar om bluff­bolag.   Men eftersom Hyresgästföreningens förhandlare slutat har det i stället uppstått ett vakuum.

Så hur ska det gå? Finns förutsättningar för att komma överens med Hyresgästföreningen?

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi har bestämt oss för att det är historia, säger Karlshamnsbostäders vd Bert-Inge Storck.

Är du orolig för att ni inte ska komma överens?

– Nej, faktiskt utgår jag från de signaler vi fått att vi ska få en balanserad förhandling. Men man måste ändå förbereda sig mentalt.

Läs ocksåCarina kämpar mot ensamhetenEn äldre och en medelålders kvinna sitter och pratar

Under tiden måste verksamheten löpa på.

– Vi har gjort lite skuggbudget för nästa år, säger Thomas Ottosson, ekonomichef och vice vd.

Annons

Är förtroendet för er skadat?

Läs ocksåStadsodlingen skapar gemenskap bland grannarna året om

– Vi upplever inte att vi har fått ett försämrat förtroende bland hyresgästerna. Det var 96 procent som betalade den högre hyran. Det är sällan man har en kundenkät i så skarpt läge, säger Bert-Inge Storck.

Den högre hyran var den som Karlshamnsbostäder direkt­aviserade, det vill säga delade ut avier för innan det fanns en hyres­överenskommelse.

Direktavisering är okonventionellt, så brukar inte allmännyttan jobba?

– Vi tyckte att det var vad vi kunde göra, med risk för att hamna utanför regelverket – hyresgästerna frågade vad det blev i hyreshöjning, säger Bert-Inge Stork.

Skulle ni göra om det?

Annons

– Helst inte, säger Thomas Ottosson.

Samma dag som vi träffas blir det klart med förhandlare för Hyresgästföreningen. Förhandlaren Inge Karlsson berättar att de ska reda ut situationen och har börjat med en diskussionsträff.

Eftersom han inte var med i fjol kan han inte säga något om hur till exempel förra årets händelser har påverkat förtroendet för Hyresgästföreningen.

Men han har lång erfarenhet som förhandlare för Hyresgästföreningen och är hoppfull inför förhandlingarna.

– Jag känner de här personerna väl och då tror jag att vi kan hitta en lösning. Det här att känna varandra som parter har stor betydelse.

Fakta: Detta har hänt

2013OKTOBER

Karlshamnsbostäder yrkar på 2,6 procent i hyreshöjning. Hyresgästföreningen kontrar med 0,63 procent.

NOVEMBER

Hyresförhandlingarna strandar och går till medling i Hyresmarknadskommittén. Stötestenen är en tidigare överenskommelse om underhåll.

DECEMBER

Karlshamnsbostäder direktaviserar en hyreshöjning med 2 procent. Trots att ingen förhandlingsöverenskommelse finns.

Hyresgästföreningen uppmanar hyresgästerna att fortsätta betala den gamla hyran och hotar med att begära skadestånd för brott mot förhandlingsordningen.

2014

JANUARI

Parterna kommer till slut överens om en hyreshöjning med 1,6 procent från 1 mars (1,33 procent räknat på helår).

MARS

Hyresgästföreningen vill förhandla överenskommelsen om underhåll.

APRIL

Karlshamnsbostäder säger upp boinflytandeavtalet med Hyresgästföreningen eftersom de tappat förtroendet för organisationen. Bolaget ordnar själva aktiviteter i bostadsområdena.

Ordföranden för Hyresgästföreningen Karlshamn avgår efter kritik om brist på lojalitet.

Läs också Säker pandemifika bryter vardagen i Mörrum Köpte elbil – övertygade sin hyresvärd att fixa laddstolpe Pandemin stoppar visningar: måste tacka ja eller nej utan att ha sett

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.