Annons

Säker pandemifika bryter vardagen i Mörrum

Blekinge Karlshamnsbostäder har sedan länge arrangerat regelbundna kaféträffar för äldre. Men i pandemins spår har verksamheten fått ställa om – och flyttat utomhus.

Det är tidigt på våren och även om solen skiner är det kallt i luften. Ändå kommer en strid ström av hyresgäster för att hämta en påse som innehåller en mazarin, en mindre kaka och några chokladpraliner. Många är äldre men sen finns det även yngre som till exempel arbetar hemifrån.

– Det är väldigt uppskattat och många som kommer hit gör det för att få en liten pratstund med oss och kanske träffa andra grannar, säger Inger Bengtsson från Karlshamnsbostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Samtidigt rullar pandemin på och dagligen matas vi med nyheter om allt ifrån nya virusmutationer till stora utbrott av smittan. Vi uppmanas att undvika fysiska kontakter i så hög utsträckning som möjligt, vilket skapar en oerhört jobbig situation för alla som lider av ofrivillig ensamhet.

Karlshamnsbostäder arrangerade tidigare regelbundna och välbesökta kaféträffar men fick stänga ned verksamheten på grund av coronan förra våren.

– Vi var ganska övertygade om att pandemin skulle klinga av ganska så snart och såg detta som en tillfällig åtgärd så att vi skulle kunna starta igen under hösten. Men som vi alla vet så blev det inte så, till både vår och våra hyresgästers stora besvikelse, säger Cecilia Clang från Karlshamnsbostäder.

Läs ocksåBrutalt medlemstapp på grund av coronapandemin

Hon berättar att för äldre som kanske bor ensamma och inte träffar någon annan människa i sin vardag är varje litet möte oerhört betydelsefullt. Om det så bara är att byta några ord i all enkelhet med en granne över en kopp kaffe.

Annons

Förutom Inger Bengtsson är även Cathy Janning från Karlshamnsbostäder på plats i Mörrum för att ta hand om dagens utdelning.

– Vi tänkte att om det inte är möjligt för hyresgästerna att ta sig till kaféverksamheten så får vi åka ut till dem, och nu delar vi ut fikapåsar regelbundet i våra olika bostadsområden.

Läs ocksåAnklagades för svartuthyrning - då räddade pandemin Bengts och Evas hyreskontrakt

En som trotsat kylan är Olivia Aktadam. Hon tycker att det är ett jättebra initiativ som dessutom blir till ett välkommet avbrott i den vanliga vardagslunken hemma i lägenheten.

– Det är trevligt att komma ut och träffa andra människor, säger hon.

Fikapåsarna delas ut två dagar i veckan i tre bostadsområden direkt efter varandra, vilket kräver en del förberedelser. Som mest förbereds 200 påsar i veckan. Ibland blir det påsar över och då gäller det att vara kreativ och försöka dela ut de resterande. Det har hänt att till exempel hemtjänsten eller hantverkare som jobbat i området till sin stora förvåning fått med sig en fikapåse.

Annons

– Det är alltid svårt att veta hur många som går åt, men vi har alltid med oss några i reserv så att ingen ska bli utan, säger Cathy Janning.

Eftersom ingen vet hur pandemin utvecklar sig eller vilka sociala aktiviteter som går att genomföra framöver gäller det att göra det bästa av situationen. Men samtidigt måste man även tänka framåt och planera för en ljusare framtid.  Hos Karlshamnsbostäder finns det många tankar och idéer på hur den ofrivilliga ensamheten bland äldre kan brytas.

– Till våren hoppas vi att det ska bli möjligt att erbjuda gemensamma promenader. Det är det flera som är intresserade av. Många använder rollator och vågar kanske inte ge sig ut på egen hand och då är detta en enkel aktivitet som skapar gemenskap. Man kanske bara kan gå en liten runda i området tillsammans med dem som inte har så mycket ork, säger Cecilia Clang som även hoppas på en kaféliknande verksamhet utomhus när det blir varmare.

Dessutom finns det flera bostadsområden som har utomhusgym som sällan används. Här är tanken att framöver ordna gemensamma träningstillfällen för äldre som vill prova på att träna tillsammans.

Corona i Hyressverige
Läs också "Coronafika" i Trollhättan bryter ensamheten en stund "Bästa hyresvärden": Jag förstår att folk inte alltid har det så lätt Gottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.