Annons

Köpte elbil – övertygade sin hyresvärd att fixa laddstolpe

Blekinge Många hyresgäster vill skaffa elbil men ger upp när de inser att det inte går att ladda där de bor. Tomas Lindahl kontaktade sin hyresvärd Karlshamnsbostäder, som i samarbete med Karlshamn Energi, snabbt löste problemet för honom och hans grannar.
Foto: Rickard Hultin
FIxade laddplats. Tomas Lindahl kan numera ladda sin elbil i bostadsområdet där han bor i Karlshamn.

Hallå där, Tomas Lindahl. Du lyckades få Karlshamnsbostäder och Karlshamn Energi att sätta upp en laddstolpe i ditt bostadsområde på Myntvägen. Hur gjorde du?

– För ett år sedan beställde jag en elbil men saknade möjlighet att ladda nära där vi bor. Så i början fick jag ladda antingen på jobbet eller nere på stan. Då blev det en hel del långpromenader på kvällarna till och från laddstolpen. Visst är det bra med motion men det var inte optimalt att ha så långt till laddmöjligheterna, berättar Tomas Lindahl och fortsätter:

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Så jag mailade Karlshamn Energi och frågade om de ville sätta upp en stolpe. De tyckte att det var en bra idé och lovade att de skulle undersöka möjligheterna. Jag skickade in lite egna förslag på hur man enkelt och billigt skulle kunna göra det, bland annat genom att utnyttja elen som finns i lyktstolparna, men de valde en annan lösning.

Hur kändes det att få stolpen på plats?

– Det var en härlig känsla att slippa alla dessa promenader och i stället kunna plugga in bilen när jag kommer hem från jobbet på kvällen.

Annons
Läs ocksåFemårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen nedFemårige Nima dog efter att ha fastnat mellan hissdörrarna hemma i hyreshuset. Utrymmet mellan inre och yttre hissdörr var otillåtet stort. Ändå lägger åklagaren nu ner förundersökningen om vållande till annans död. Dagens säkerhetsmått räcker inte för att förhindra liknande dödsolyckor.

Varför köpte du elbil?

– Jag jobbar på Volvo och där är elektrifiering det ständiga samtalsämnet så när det var dags att byta bil föll valet på en XC60 laddhybrid. Med fullt batteri kommer jag cirka fyra mil på ren eldrift innan bensinmotorn tar över.

Tänkte du inte på laddningen innan du köpte elbil?

Läs ocksåLaddad på elbil? Då gäller det att bo hos rätt hyresvärd: "Ska vara lätt att välja klimatsmart"Daniel Svanqvist, hyresgäst Åkab.

– Jo då. Jag visste att det fanns möjlighet att ladda på andra platser och trodde att det skulle fungera bra. Men det blev som sagt en hel del planering och ständiga promenader som man efter ett tag gärna vill slippa. Nu blir allt mycket enklare.

Hur många är det som brukar ladda på den här stolpen?

Annons

– I början var det bara jag, men nu verkar det som att ytterligare en som bor här skaffat elbil så laddstolpen är inte speciellt upptagen för närvarande. Det finns två laddplatser och än har jag inte behövt vänta. Men nu när det finns en laddmöjlighet skulle jag tro att fler i området skaffar elbil, och då kan det så klart bli kö ibland.

Vad kostar det att ladda?

– Än finns det inga uppgifter på vad det kostar att ladda här, men jag skulle tro att det ligger på samma nivå som för de andra laddstationerna i kommunen. Då blir det tre kronor per kilowattimme, och det är ungefär dubbelt så mycket som en villaägare betalar.

Fakta: Tomas Lindahl
  • Ålder: 55 år.
  • Bor: Myntvägen i Karlshamn.
  • Familj: Hustru och två barn.
  • Jobb: Utbildningsansvarig på Volvo Olofström.
  • Fritid: Gillar att umgås med släkt och vänner. Nu i dessa coronatider blir det mycket utflykter i naturen.
  • Övrigt: Initiativet ledde till att Karlshamnsbostäder i samarbete med Karlshamn Energi satsade på laddmöjligheter i totalt fyra bostadsområden.
Läs också De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Här chockhöjs hyran för parkering – Julias plats blir dubbelt så dyr Vardagshjälten Johnny prisas av landshövdingen: ”Väldigt hedrande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.