HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dammet hemma bär på hälsofarliga gifter

Nyheter Vanligt vardagsdamm bär på flera sorters farliga och hormonstörande ämnen. Kemikalieinspektionens råd: städa bättre.

Vid ett besök hos en småbarnsfamilj i Stockholm passade P1-programmet Kropp & själ på att dammsuga mellan 5 och 10 gram damm från hyllor, väggar och element.

Luddet från trerummaren undersöktes därefter noggrant av ett analysföretag.

Läs ocksåHem & Hyra granskar: Så mycket miljögift finns i dricksvattnet

Resultatet: påtagliga mängder av bisfenol A, bromerade flamskyddsmedel, perfluorerade ämnen och ftalater – ämnen som vid vissa halter stör hormonsystemet och kan skada fortplantningsförmågan.

Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet, är förvånad över det stora antalet gifter i vårt vardagsdamm.

– Det här pekar på att vi inte har kontroll över bisfenol A-källorna, säger han till Kropp & själ.

Läs ocksåBombkomponenter och syra i lägenhet – hobbykemist kan förlora bostad

Han hoppas på att de hormonstörande ämnena i vår boendemiljö ges mer uppmärksamhet och vill se ett hårdare tryck på industrierna att väga in hälsoaspekten vid produktionen.

– Vi har ingen som helst kontroll över vad små barn får i sig i sina hemmiljöer, det kan man lugnt säga.

När Hem & Hyra kontaktar Frida Ramström, inspektör vid Kemikalieinspektionen, tonar hon ner riskerna med lite damm på hyllorna.

Läs ocksåSå får du giftfritt hemmaKatarina Johansson på kemikaliecentrum hittar textilimpregnering hos paret i Liljeholmen.

– Man kan inte säga att det rör sig om alarmerande halter. Det hade snarare varit konstigt om man inte funnit spår av dessa ämnen, eftersom de används flitigt i många av produkterna vi normalt har hemma.

De farliga ämnena förekommer inte i några nivåer en människa blir akut sjuk av. Det krävs därför en långvarig exponering för att kroppen ska ta skada, understryker hon.

Även den som vistats i en hälsovådlig miljö blir med tiden automatiskt avgiftad, eftersom många av ämnena så småningom bryts ner i kroppen.

Den som trots allt är orolig för sin egen eller familjens hälsa kan med enkla medel röja undan den största risken med en enkel dammtrasa.

Att stuva undan kläder och elektronik i skåp, förråd eller garage underlättar också, fortsätter Frida Ramström.

Därtill kan det vara en bra idé att tänka lite extra på vad man köper i affären.

– Välj miljömärkta textilier och leksaker. När det gäller elektronik kan det vara bättre att köpa ett stort, känt märke, eftersom de satsar mer på att undvika skadliga ämnen i produktionen.

Här kan du lyssna på programmet.

Fakta: Detta innehöll dammet

Bisfenol A Stör hormonsystem, fortplantning och kan orsaka cancer. Det ämne som förekom i störst doser.Finns i: Hårdplast.

Perfluorerade ämnen Har visat sig påverka immunsystem, hormonsystem och skapa missbildningar hos djur.Finns i: Gore tex-kläder, teflonpannor och fettbortstötande papper.

Bromerade flamskyddsmedel Misstänks störa hormonsysten, orsaka cancer och hämma fertilitet. Finns i: Elektronik, textilier och möbelstoppning.

Ftalater Stör hormonsystem och fertilitet samt misstänks vara cancerogent.Används som: Mjukgörare i plast.

Läs också Fortfarande kemikalier i kranvattnet Experter ska se till att vattnet hålls rent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.