HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fortfarande kemikalier i kranvattnet

Nyheter Miljontals svenskar riskerar att få i sig gifter via dricksvattnet. Fortfarande upptäcks nya föroreningar av hälsofarliga, så kallade perfluourerade alkylsyror.

För drygt ett år sedan slog Livsmedelsverkets studie ner som en bomb: var tredje svensk riskerade att dricka kranvatten förorenat av gifter.

I sammanlagt 65 kommuner förekom så kallade perfluourerade alkylsyror drickvattentäkterna. De giftiga kemikalierna misstänks härstämma från svunna tiders militära övningar, då ämnet bland förr var vanligt i brandskum.

Läs ocksåFörsvunnen värd riskerar höga viten: "Tämligen akut ärende"

19 ledande miljöforskare krävde i samband med rapporten att regeringen skulle tillsätta en haverikommission och föroreningarna kallades för modern tids största kemikalieolycka.

Någon haverikommission blev dock aldrig av. Och i takt med att vattnet renas på en plats upptäcks föroreningar på en annan.

– Det är inte alls löst på något sätt. Man hittar fortfarande nya förekomster. Vi behöver få ett strukturerat grepp om var föroreningarna finns, säger Gisela Holm, dricksvattenexpert på branschorganisationen Svenskt vatten.

Läs ocksåHyresvärden försvann – hyresgäster lämnas utan värme och varmvatten

Några av de mest uppmärksammade fynden av förorenat vatten har gjorts i Uppsala, Halmstad och Ronneby. På den förstnämnda orten rapporterade Uppsala vatten i våras att problemen är under kontroll.

I Ronneby har man dock lång väg kvar att vandra. När läget var som mest kritiskt uppmättes halter 200 gånger högre än gränsvärdet och invånarna fick genomgå regelbundna tester.

Med gemensamma ansträngningar har Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket tagit fram detaljerad information om hur lokala vattenproducenter ska gå till väga för att hitta och åtgärda föroreningar.

Läs ocksåFelaktiga rör orsakade stor vattenskada – kan hända i andra hus i Sverige

– Från myndighetshåll har vi gjort vad vi kan för att påpeka problemen. Det är vattenproducenterna som bär ansvaret för att vattnet inte är förorenat, säger Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen.

Hur farligt är det att dricka vatten med perfluourerade alkylsyror?

– Det har gjorts försök att sätta gränsvärden för vad som är farligt. Överstiger mängden perfluourerade alkylsyror 90 nanogram per liter ska vattnet inte drickas överhuvudtaget.

Hur garanteras att vårt vatten blir giftfritt?

– Regering och miljödepartementet följer det pågående arbetet och myndigheter i landet samarbetar på olika sätt med det här. Vi har också ett nätverk som träffas två gånger per år.

Fakta: Perfluorerade alkylsyror

Används bland annat som impregneringsmedel för papper, textilier och heltäckningsmattor samt  i brandsläckningsskum. 
Kan i mycket små mängder påverka immunförsvaret, leverns förmåga att bryta ner fett samt mäns spermieproduktion.
Livsmedelsverket har angett en åtgärdsgräns för perfluorerade alkylsyror vid 90 nanogram per liter. Det hälsobaserade riktvärdet ligger på 900 nanogram per liter.
I Kallinge i Ronneby kommun stängdes vattenverket efter att nivåer på 17 000 nanogram per liter upptäckts i råvattentäkten. I dricksvattnet var halten 8 000 nanogram per liter.

Läs också Utan varmvatten i sju veckor – så har Roger och sambon klarat sig Hyresgäst måste hämta vatten en mil bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.