Annons

Damtrio i Landskrona håller vakt mot tjuvar

Landskrona Under ett par månader har det varit stölder i cykel- och källarförråd. Hyresgästerna Ingrid Andersson, Anita Olofsson och Lena Berglund känner sig otrygga. Därför går de patrull och vaktar sitt hus.
Foto: Gry Ellebjerg
Lena Berglund, Anita Olofsson och Ingrid Andersson har startat egen vaktpatrull i sitt hyreshus i Landskrona.

”Vem öppnar jag dörren för? OBS! Det förekommer inbrott i våra förråd! Var uppmärksamma på vem som ni öppnar för.” Undertecknad grannsamverkan. Lappen är skriven med handstil. Längst upp i vänstra hörnan finns polisens klistermärke. Den sitter på anslagstavlan i foajén. I källaren sitter två likadana lappar på dörrarna in mot källarförråden.

– Vi tyckte att vi skulle ta tag i det. Vi satte upp lappar i trappuppgången och i källaren där det står att de är iakttagna och att vi håller koll. Det har lugnat sig. Det har inte varit nåt sedan dess men vi känner oss fortfarande otrygga, säger Lena Berglund.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Efter inbrotten i källarförråden satte Lena Berglund och Anita Olofsson upp lappar i källaren med ett tydligt budskap till eventuella inbrottstjuvar.

Enligt hyresgästerna började det för ett par månader sedan med inbrott i cykelförråden. Det stals lampor, cykel- och rollatorkorgar. En dam har blivit av med laddaren till sin permobil. Det har även förekommit smällare och raketer som krossat fönsterrutor.

Pensionärerna Ingrid Andersson, Anita Olofsson och Lena Berglund bor i höghuset på Västra Fäladen i Landskrona. För tre månader sedan hade de inbrott en fredag i sex källarförråd och följande måndag i ytterligare fem.

– Jag blev så arg och besviken. Att de inte kan skilja på ditt och mitt. Jag ringde mina grannar och berättade vad som hänt. Sen ringde jag Landskronahems jour, säger Lena Berglund.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

De har haft möte med Landskronahem och berättat om sina vaktrundor i huset och att de känner sig otrygga. De har framfört förslag på åtgärder som att anlita ett vaktbolag som då och då nattetid kan titta till huset samt en sensorbelysning i källaren. Men de upplever att Landskronahem inte lyssnar.

– Nästan alla i huset känner sig otrygga när de ska åka ner i källaren. Belysningen som finns där är obefintlig. Det är många äldre som bor här och många har problem med att gå, säger Anita Olofsson.

Annons
Lena Berglund åker ner till källaren minst en gång om dagen för att se att allt står rätt till.

För att komma ner till källaren åker man hiss. När hissdörren öppnas måste man ta några steg för att hitta ljusknappen som sitter på andra sidan. Källaren ser ut som en kulvert med kala gångar och gula väggar. När man kommer in i förrådsrummen är belysningen betydligt svagare än i kulverten. Här går Lena Berglund patrull minst en gång om dagen.

– Jag åker ner minst en gång om dagen. I regel gör jag det själv. Jag har köpt överfallspray som färgar dem röda i ansiktet.

Jonas Andersson är chef för bovärdarna vid Landskronahem. Han delar inte hyresgästernas problembeskrivning.

– Vi satte in väktare i cirka en vecka efter inbrotten men chansen att de skulle stöta på en kriminell är minimal. Det är skillnad om det hade inträffat inbrott regelbundet men det här är ju vid få tillfällen. Därför har vi slutat med det. Västra Fäladen är ett av Landskronas lugnaste område.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

Kommer ni att sätta in sensorbelysning i källaren?

– Nej, de har inte blivit lovade någon självtändande belysning. Det kommer vi inte att göra.

Annons

Vad tycker du om att grannar engagerar sig som exempelvis de här hyresgästerna gör?

– Det är ju fint att de värnar om sitt boende men de ska vara försiktiga. Man vet ju inte vad som kan hända om det blir skarp läge. Vi vet ju inte vem som har gjort de här inbrotten.

Trots att inbrotten skedde för flera månader sedan och inga nya har inträffat känner sig Lena Berglund, Ingrid Andersson och Anita Olofsson fortfarande otrygga. Därför startar de nu en organiserad grannsamverkan. I januari har de bestämt träff med polisen. Tills dess har de blivit lovade grannsamverkansdekaler som de ska sätta upp i källaren och vid entrén.

Är ni rädda när ni går patrull?

– Jag är inte rädd när jag åker ner i hissen men jag är observant och försiktig. När hissen stannar ser jag mig om. Jag har sprayflaskan i fickan. Möter jag någon som inte ska vara där är jag redo, säger Lena Berglund.

Lena Berglund, Ingrid Andersson och Anita Olofsson turas om att kontrollera källarförråden.

Läs också Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Gottsunda inte längre särskilt utsatt område: "Det glädjer mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.