Annons

De får köpa av Gotlandshem

Gotland Kuststaden Ö-bostäder, Fastigheter i När och Havdhem Värme. Det är de tre bolag som får köpa 923 lägenheter av Gotlandshem. En affär som kan ge det kommunala bostadsbolaget intäkter på 617 miljoner kronor.
Foto: Jenny Knutsson
Gotlandshems lägenheter i När säljs till nya lokala ägare om affären går igenom.

I dag presenterade Gotlandshem vilka som valts ut att bli köpare av det bestånd på drygt 900 lägenheter som varit ute till salu sedan i våras. På styrelsemötet i eftermiddags beslutade bolaget att skriva kontrakt med Kuststaden Ö-bostäder, Fastigheter i När och Havdhem Värme, som alla tre har förankring på Gotland sedan tidigare.

— Vi fick in ett tiotal anbud och har kunnat gallra ganska snabbt vilka vi velat jobba vidare med. Jag känner mig nöjd och trygg med det här beskedet. Det känns bra både för oss som bolag och för de berörda hyresgästerna, säger Elisabeth Kalkhäll, vd för Gotlandshem.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

De 39 lägenheterna i När och Havdhem säljs till lokala ägare som redan finns etablerade på respektive ort. Den största affären rör de 884 lägenheterna i kvarteren Stäven och Bogen i Visby, som säljs till det nybildade Kuststaden Ö-bostäder, ett dotterbolag till Kuststaden Projektutveckling i Oskarshamn som har och tidigare har haft hyresfastigheter på Gotland.

Kuststaden förbinder sig att bland annat ta ett socialt ansvar och upplåta 41 lägenheter till Socialförvaltningen. Bolaget tänker även erbjuda alla som står i Gotlandshems bostadskö möjlighet att flytta över sina ködagar till Kuststaden.

Annons

— Vi känner att det är en seriös aktör som arbetar långsiktigt. De har köpt fastigheter tidigare från allmännyttan i Oskarshamn och där har vi fått goda referenser, säger Elisabeth Kalkhäll.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Gotlandshem väljer däremot att inte sälja de 21 lägenheterna i Terra Nova i Visby, som den lokala boföreningen visat intresse av att köpa.

— De hade inte de ekonomiska musklerna att ta över som fastighetsägare. Där kommer vi fortsätta äga och låta boföreningen sköta förvaltningen som tidigare, säger Elisabeth Kalkhäll.

Köpekontrakten kommer nu överlämnas till region Gotland och väntas tas upp för slutgiltigt godkännande i regionfullmäktige den 18 december. Om affären går igenom väntas försäljningen ge Gotlandshem intäkter på totalt 617 miljoner kronor.

Annons
Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

— Det ligger lite i överkanten av det vi hade beräknat, säger Elisabeth Kalkhäll.

I morgon, onsdag, hålls informationsmöten för hyresgästerna i Stäven och Bogen och på torsdag i Havdhem och När.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.