Annons

Fick hyreskontrakt med falska papper – nya fall upptäckta

Helsingborg I höstas polisanmäldes ett sextiotal personer som skulle ha fuskat sig till lägenheter i Helsingborg. Nu har även Heimstaden upptäckt liknande fall. Två hyresgäster i staden är uppsagda och polisanmälda.
Heimstaden skylt
Foto: Anders Paulsson

Bara några månader efter att de två männen hade skrivit hyreskontrakt för lägenheter i norra Helsingborg började fastighetsägaren Heimstaden ana oråd. Värden misstänkte att dokument som de två hade lämnat in gällande anställning och inkomst var falska.

Männen hade båda uppgett att de arbetade på ett lokalt cateringföretag. Dubbelkollar med arbetsgivaren i fråga gav snabba mejlsvar som visade att det inte stämde.:

”Ingen av dessa jobbar eller har jobbat hos oss!!”

Och senare:

”Det är fusk! Vi har ingen anställd med detta namn!”.

De två hyresgästerna blev uppsagda i början av året och har även polisanmälts av Heimstaden. Det framgår av hyresnämndens handlingar. Värden tror att de skaffade sig bostäderna på falska meriter och sedan hyrde ut dem svart.

– Det här är ett allmänt problem som har pågått de senaste åren och vi kikar lite extra på det. Att man tillskansar sig lägenheter på fel grunder är inte schysst mot de övriga hyresgästerna, säger Heimstadens fastighetsförvaltare Björn Åberg.

– Som jag ser det handlar detta mycket om att man tjänar pengar på verksamheten, säger han.

Dokumenten som har använts i de två fallen är uppenbara kopior. Anställningskontrakten har till exempel samma namnteckning och kontonummer. De två lägenheterna ligger i samma kvarter men det finns även andra kopplingar mellan fallen. Samma personer har varit folkbokförda på båda lägenheterna och Heimstaden menar att det är dessa som egentligen har använt dem. Samtliga inblandade har även koppling till en specifik adress i Malmö.

De två männen, hyresgästerna, motsäger sig uppsägningen och vill inte lämna ifrån sig nycklarna. Fallen ligger nu för bedömning i hyresnämnden.

Helsingborgs bostadsmarknad är hårt drabbat av problematiken med falska dokument. Tidigare i år gick Boplats Syd ut och berättade om hur ett åttiotal personer på samma sätt misstänktes ha skickat in falska papper för anställning och lön. Syftet var att runda värdarnas krav på inkomst för att kunna få hyreskontrakt i Helsingborg.

Ett stort antal personer är sedan dess polisanmälda. Härvan är i det fallet kopplad till ett tjugotal företag, främst i städ- och assistansbranschen. Dessa har angetts som arbetsgivare till hyresgästerna, trots att de inte arbetar där.

Lägenheterna finns främst i Helsingborg men även i Malmö och en i Trelleborg. De tillhör bland andra Helsingborgshem, Willhem, Rikshem, Newsec, Stena fastigheter, Contentus, CBRE och Trelleborgshem. Rikshem har redan sagt upp en handfull personer som ska ha fuskat och även dessa fall ska bedömas av hyresnämnden.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.