Annons

De hyrde ut olovligt – så blev straffet

Jämtland Att inte följa reglerna straffar sig. Dagens lagstiftning ger ingen en andra chans. Här är hyresgästerna som hyrde ut utan värdens godkännande – och fick ta konsekvenserna.
Foto: Åsa Eriksson/montage

Vill du hyra ut din lägenhet i andra hand måste du be om lov först.

Det är antagligen den viktigaste regeln att komma ihåg. För struntar du i det är risken stor att kontraktet ryker.

För ett och ett halvt år sedan blev hyreslagstiftningen tuffare, vilket många sedan dess fått erfara. Exempelvis Galatia som stämplades som ”svartuthyrare” när hon själv trodde att hon gjorde något bra.

Hem & Hyra har i sin granskning av olovliga andrahandsuthyrningar i Norrland tagit del av hyresnämndernas beslut när hyresvärden avslöjat uthyrare och vill vräka hyresgästen.

Här är de fall som nämnden prövade i Norrland under förra året.

 

Sambons familj flyttade in

Man, 27 år, Sundsvall

Mannen ansökte om att få byta sin trea mot ett hus några mil bort, som ägdes av sambons pappa. När hyresvärden Mitthem avslog mannens begäran hörde han sig för om reglerna för att få ha en inneboende, vilket inte kräver värdens godkännande om den sker lagenligt. Fyra månader senare gjorde hyresvärden en adresskoll. Och upptäckte att tre andra personer nu också flyttat in i lägenheten – mannens sambos pappa och hans familj. Dessutom hade pappans hus sålts till mannen och sambon ett par veckor innan. I samband med köpet hade också sambon skrivit sig på husadressen. När värden konfronterar mannen med uppgifterna hävdar han att han behöver den extra bostaden för att kunna sova på soffan där när han ska med tåget från centralstationen.

Beslut: Hyresnämnden avskriver ärendet för att hyresgästen accepterar uppsägningen innan sammanträdet hinner äga rum.

 

Bodde på annan adress i åtta år

Kvinna, 69 år, Sundsvall

Kommunala bostadsbolaget Mitthem har skärpt rutinerna sedan lagändringen 2019. Numera görs regelbundna kontroller då adresser jämförs med folkbokföringen. Det var en sådan slagning som avslöjade den 69-åriga kvinnan. Bostadsbolaget upptäcker då att kvinnan bara bodde i lägenheten de första fyra månaderna. Sedan åtta år tillbaka bor hon på en annan adress och upplåter lägenheten till dottern istället. Kvinnan vill efter att ha blivit avslöjad att dottern ska få ta över lägenheten för att kvinnan ska fortsätta kunna åka dit ibland och få hjälp med sitt onda knä. Mitthem avslår ansökan, inte minst på grund av att dottern har en pågående skuldsanering. När Mitthem gräver djupare i historiken visar det sig att kvinnan haft en annan lägenhet tidigare, som hon bara var skriven på i fyra dagar innan hon folkbokförde sig på den nuvarande adressen.

Beslut: Hyresnämnden bifaller hyresvärdens begäran om uppsägning.

 

 

Nyårsfesten avslöjade hemligheten

Man, 39 år, Östersund

En annan persons namn står på brevinkastet och lägenhetsinnehavaren visar sig vara skriven på annan adress sedan flera månader tillbaka. De nyinflyttade som bor i lägenheten i andra hand hade avslöjat sig genom att ha en alltför vild nyårsfest som orsakat en störningsanmälan. Rikshem säger upp kontraktsinnehavaren.

Beslut: Hyresnämnden bifaller hyresvärdens begäran om uppsägning.

 

 

Struntade i vad hyresvärden sa

Man, 50 år, Luleå

Mannen flyttade in i lägenheten, men vill efter 12 dagar hyra ut den i andra hand. Han ansöker men får nej av Lulebo. Ett par månader senare upptäcker hyresvärden att mannen skrivit sig på en ny adress och att en annan person har flyttat in i lägenheten. Hyresgästen hade hyrt ut bostaden ändå, trots att han inte fick för värden.

Beslut: Hyresgästen säger själv upp lägenheten efter att Lulebo skickat in en ansökan om uppsägning till hyresnämnden

 

 

Paret separerade – men inte på pappret

Man och kvinna, 39 år respektive 34 år, Luleå

Paret hyr sedan 2012 en lägenhet av Heimstaden i Luleå. Våren 2020 upptäcker bostadsbolaget att paret flyttat och numera bor på skilda håll med nya respektive. Men det före detta paret har behållit lägenheten och hyr ut den i andra hand utan tillåtelse. Kvinnan säger sig inte veta om att hon fortfarande står på kontraktet och avstår lägenheten utan protester. Mannen däremot vill behålla lägenheten för att kunna använda den ibland. Enligt honom har han heller inte hyrt ut den utan haft en inneboende.

Beslut: Hyresnämnden går på hyresvärdens linje om uppsägning. Mannen överklagar till Svea Hovrätt som fastslår nämndens beslut.

 

Ettan rymde en hel barnfamilj

Man, 36 år, Umeå

Mannen har hyrt ettan med kokvrå sedan 2009. Men när personal från Rikshem besöker lägenheten 2019 har en barnfamilj trängt ihop sig på de 51 kvadratmetrarna. Hyresgästen själv var sedan flera år tillbaka folkbokförd och bosatt i Uppsala.

Beslut: Hyresgästen lämnade själv ifrån sig lägenheten till hyresvärden.

 

 

Lämnade landet men inte adressen

Man, 30 år, Umeå

En person ringer till Lerstenen för att få fler hyresavier och utger sig för att vara kontraktsinnehavaren på adressen. Men efter en stund kommer sanningen fram. Lägenhetsinnehavaren har hyrt ut lägenheten tills vidare under sin ”utlandsvistelse”. Efterforskningar visar att mannen sagt upp sig från arbetet fyra månader tidigare efter att ha fått avslag från Migrationsverket. Mannen befinner sig sedan dess utomlands och går inte att nås.

Beslut: Hyresnämnden beslutar om uppsägning.

Fakta: Då blir du av med kontraktet
  • Den som hyr ut utan värdens tillåtelse riskerar kontraktet utan förvarning eller chans till rättelse.
  • En andrahandshyresgäst ska inte betala mer än grundhyran och max 15 procent extra för möbler. Återbetalning av överhyra kan krävas för två år bakåt.
  • Otillåten uthyrning plus överhyra kan ge fängelse i upp till två år.
  • Att ha inneboende kräver inte tillstånd, om man själv bor på adressen.
Fakta: Så ser kryphålen ut

Uthyrningslagen skärptes 1 oktober 2019. Men det finns två undantag då hyreskontraktet inte ska brytas:

  • Ringa betydelse

Om den olovliga andrahandsuthyrningen är en engångsföreteelse och endast skett under en mycket kort period, några veckor eller så, kan uthyrningen ses som ringa. Om det inte heller varit av större betydelse för hyresvärden.

  • Giltig ursäkt

Exempel på en sådan kan vara om hyresvärdens information varit otydlig, värdens svar på uthyrningen kanske lätt gick att missförstå eller om man högst troligt skulle ha fått tillåtelse att hyra ut om man bett om lov. Under förutsättning att man inte heller skulle ha tjänat extra på uthyrningen.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.