HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

De jagar skräp i Biskopsgården

Göteborg Snart ska felsorterade sopor och dåliga vanor vara ett minne blott. Det ska Biskopsgårdens flerspråkiga skräpjägare se till.

Överfulla papperskorgar och stökiga miljörum har varit vardagsmat på Godvädersgatan i norra Biskopsgården. Men nu satsar hyresvärden Bostadsbolaget på att få ordning på sophanteringen.

I samarbete med Hyresgästföreningen har man skapat skräpjägarna, en grupp på 15 hyresgäster som ska informera sina grannar om hur avfallet bäst bör hanteras. Gruppen behärskar tolv olika språk, och har därmed goda förutsättningar att nå ut i det mångkulturella bostadsområdet.

Läs ocksåSopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många”Den här dagen har någon lämnat en uttjänt bäddmadrass på marken vid Mattias Hörnstens sopstation vid Peppareds torg i Balltorp. En av hyresvärden Förbos nya övervakningskameror syns i bild strax ovanför Mattias axel.

Abdi Abdikadir från Hyresgästföreningen leder skräpjägarnas arbete. Han bor själv i området och poängterar att det framför allt handlar om att grundlägga nya vanor, bland annat när det gäller sopsortering.

– Många människor i andra länder har inte det här systemet, säger han. Men de menar inget illa och de är inte idioter. Vi ska försöka förändra attityder. Ju mer information vi sprider, desto mer information sprider folk vidare till sina familjer och släktingar.

Skräpjägarna ska träffas en gång i veckan för olika uppdrag. Bland annat ska nya papperskorgar placeras ut. Gruppen ska också skapa ett återbruksrum där hyresgäster kan lämna oönskade saker som ändå är hela och rena och som någon annan kanske vill ta över.

Läs ocksåVärden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”Värden hittade Emma Sjöbergs soppåse på marken. Sedan kom fakturan: tusen kronor jämnt. Detta trots att sopböter är otillåtna.

Tanken är att Bostadsbolagets kostnader för avfallshanteringen ska minska på sikt. Det skulle även gynna hyresgästerna, resonerar Abdi Abdikadir – kanske i form av lägre hyreshöjningar eller andra förbättringar i närområdet.

– Det är en del av moroten, säger han.

Verksamheten ingår i ett större projekt, Vackra Biskopsgården, som avslutas till sommaren. Skräpjägarna ska innan dess ha hunnit prata med minst 400 hyresgäster på gårdarna längs Godvädersgatan.

Läs ocksåSopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik”En hyresvärd har inte rätt att utfärda sopböter. Om en hyresgäst vägrar betala måste värden gå till tingsrätten och bevisa anklagelsen innan det går att kräva några pengar.

Men Abdi Abdikadir hoppas att verksamheten ändå kan leva kvar när projektpengarna är slut, och kanske även spridas till Bostadsbolagets övriga 800 lägenheter i närheten.

Läs också Dvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia Konsulter på dubbla stolar när hyresrätter ombildas i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.