Annons

De jagar skräp i Biskopsgården

Göteborg Snart ska felsorterade sopor och dåliga vanor vara ett minne blott. Det ska Biskopsgårdens flerspråkiga skräpjägare se till.

Överfulla papperskorgar och stökiga miljörum har varit vardagsmat på Godvädersgatan i norra Biskopsgården. Men nu satsar hyresvärden Bostadsbolaget på att få ordning på sophanteringen.

I samarbete med Hyresgästföreningen har man skapat skräpjägarna, en grupp på 15 hyresgäster som ska informera sina grannar om hur avfallet bäst bör hanteras. Gruppen behärskar tolv olika språk, och har därmed goda förutsättningar att nå ut i det mångkulturella bostadsområdet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Abdi Abdikadir från Hyresgästföreningen leder skräpjägarnas arbete. Han bor själv i området och poängterar att det framför allt handlar om att grundlägga nya vanor, bland annat när det gäller sopsortering.

– Många människor i andra länder har inte det här systemet, säger han. Men de menar inget illa och de är inte idioter. Vi ska försöka förändra attityder. Ju mer information vi sprider, desto mer information sprider folk vidare till sina familjer och släktingar.

Annons

Skräpjägarna ska träffas en gång i veckan för olika uppdrag. Bland annat ska nya papperskorgar placeras ut. Gruppen ska också skapa ett återbruksrum där hyresgäster kan lämna oönskade saker som ändå är hela och rena och som någon annan kanske vill ta över.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Tanken är att Bostadsbolagets kostnader för avfallshanteringen ska minska på sikt. Det skulle även gynna hyresgästerna, resonerar Abdi Abdikadir – kanske i form av lägre hyreshöjningar eller andra förbättringar i närområdet.

– Det är en del av moroten, säger han.

Annons

Verksamheten ingår i ett större projekt, Vackra Biskopsgården, som avslutas till sommaren. Skräpjägarna ska innan dess ha hunnit prata med minst 400 hyresgäster på gårdarna längs Godvädersgatan.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

Men Abdi Abdikadir hoppas att verksamheten ändå kan leva kvar när projektpengarna är slut, och kanske även spridas till Bostadsbolagets övriga 800 lägenheter i närheten.

Läs också Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Slängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvet Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.