Annons

De köpte ett hyreshus åt föräldrarna

Boden När föräldrarna behövde flytta till lägenhet, utan att vilja lämna Harads, ryckte sonen och sonhustrun ut – och köpte ett hyreshus åt dem.
Foto: Ulrika Vallgårda
Herman och Lisbeth Karlsson tvekade först om de skulle nappa på erbjudandet, men idag är de helnöjda med beslutet att flytta till lägenheten som sonen och sonhustrun erbjöd dem.

Lisbeth Karlsson, 80, och Herman Karlsson, 83, älskar att bo i det lilla samhället Harads. Det ligger knappt fem mil utanför Boden alldeles invid Luleälven. På vårvintern tar de skotern ut och drar upp regnbåge i sjöarna i trakten.

– Vi fiskar året om, säger Herman Karlsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att lämna Harads kändes inte aktuellt, även om det började bli besvärligt att bo i hus. Det var trappor både till övervåningen och källaren och Herman Karlsson hade börjat få ont i benen.

– Det var jag som fick vara den starkare av oss, berättar Lisbeth Karlsson.

Problemet var att det inte fanns något alternativt boende som kändes bra. Det finns ett fåtal hyreshus i Harads, men inget som passade deras behov och som de hade lust att flytta till.

Läs ocksåGinzas grundare bygger hyresrätter och får Fåglum att blomstra: "En får ju ha lite roligt!"Ginzagrundaren Hasse Haraldsson bygger hyresbostäder och får Fåglum på Västgötaslätten att frodas.

– Och aldrig att vi skulle flytta in till Boden som en del andra har gjort. Aldrig, säger Lisbeth Karlsson med eftertryck.

– Flera av dem vi känner som har flyttat in till centrala Boden har ångrat sig, säger Herman Karlsson och berättar en bekant som två gånger i veckan tar bilen från Boden till Harads för att kunna fortsätta vara med på den gemensamma slöjden.

Läs ocksåMinisterns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion”

Sonen Christer Karlsson, 56, och hans fru Ann-Sofie Karlsson funderade på hur de skulle kunna hjälpa föräldrarna. Även hennes föräldrar bodde i ett stort hus och skulle behöva flytta till något lite enklare boende. Då föll blicken på en övergiven gammal gård mitt i samhället.

– Det hade stått tomt sedan 2006, dörrarna hade varit öppna, färgflagorna hängde från taket och det var totalt eländigt, berättar Christer Karlsson.

Annons

Han lyckades få reda på namnet på ägaren, hittade ett telefonnummer och ringde upp honom.

– Det var en göteborgare som hade flyttat upp hit, men så hände det väl någonting i hans liv så han flyttade tillbaka till Göteborg.

Han frågade om huset var till salu och det var det. Han bad om ett bud, men Christer Karlsson kontrade med att det inte hade något värde, eftersom det var totalt förfallet. Det slutade med att han fick köpa det för 25000 kronor.

Huvudbyggnaden på gården inrymmer tre lägenheter som numera är topprustade.

– Sedan gick jag igång med rivningen med motorsåg och järnspett och så var det full fart.

Det var svårt att motivera banken, eftersom Harads ligger så långt från närmsta stora ort, men till slut gick det. De anlitade lokala hantverkare för att utföra renoveringen och startade i april för ett år sedan.

Meningen var att Ann-Sofie Karlssons föräldrar skulle få bo på bottenvåningen i det stora huset, men de ångrade sig.

Lägenheten i det lilla huset, som de tror har varit en bagarstuga, tyckte de skulle passa för Christer Karlssons föräldrar.

– Christer ringde oss en kväll och frågade om vi hade lust att flytta till huset. Jag blev överrumplad och tvekade. Men Herman sa bara ”Varför inte? Bara vi lyckas sälja huset.”

Det visade sig gå bra att sälja huset och i december kunde de med barnen och barnbarnens hjälp flytta in i den topprenoverade lägenheten. I mitten av köket finns en stor murad spis bevarad och originalbjälkarna syns i taget.

Kristina Palmgren Engfors bor på nedre plan i det större huset.

I det större huset har Christer Karlssons gamla klasskompis och fru flyttat in på nedervåningen. På övervåningen bor en tjej från byn och den tredje lägenheten hyrs av ett par som arbetar på Arctic Bath.

Annons

– Vi sålde vårt hus och flyttade hit. Det är fantastiskt fint, trivs jättebra, säger Kristina Palmgren Engfors som bor på nedre plan i det större huset.

Lisbeth och Herman Karlsson har flyttat in i det lilla huset på gården.

För Christer och Ann-Sofie Karlsson innebar köpet av fastigheten långt mer än vad de först hade kunnat ana. Tillsammans med hennes kusin Ove Simonsson bestämde de sig för att fortsätta på samma bana och köpa allmännyttiga Bodenbos bestånd i Harads. Nu äger de ytterligare 42 lägenheter i nystartade bolaget Haradshem AB.

Både Christer och Ann-Sofie Karlsson har andra yrken vid sidan om. Hon arbetar som gruppledare i en daglig verksamhet i Boden. Christer Karlsson är pilot och flyger ambulansflyg åt Air Greenland på Grönland. Han jobbar tre veckor i sträck och är ledig tre veckor i sträck.

– Jag behöver något att göra när jag är ledig, och inte bara sitta hemma i soffan. Så det här passar mig perfekt, säger han.

Och föräldrarna trivs i sitt nya boende.

Lisbeth Karlsson framför den stora murade öppna spisen som är bevarad i huset.

– Vi är så glada och tacksamma. Jag har gråtit många gånger av glädje. Nu är det bara att gå rakt ut, utan att tänka på snöskottning eller krattning, säger Lisbeth Karlsson.

En sista sak vill hon också tillägga.

– Vi har så vansinnigt fina barn, barnbarn och världens bästa sonhustru.

Fakta: Harads har framtidstro

Harads ligger vid Luleälven, längs riksväg 97, cirka 48 kilometer nordväst om Boden.

Orten har god service med bland annat badhus, simhall, handel, verkstäder och bensinstation.

Turistföretagen Treehotel och Arctic Bath lockar långväga besökare och har satt det lilla samhället på världskartan.

Fakta: Christers renoveringstips

Gör en ordentlig besiktning av fastigheten, så du inte lägger ner pengar på något som inte går att använda.
Se till att ha ekonomi och banklån i ordning. Det blir alltid dyrare än du tänkt.
Ha hundraprocentig koll på alla hantverkare och följ bygget under hela processen.

Christer Karlsson, fastighetsägare i Harads.
Glesbygdens utmaningar
Läs också Oro för hyreshöjningar efter nya renoveringar hos Rikshem Trots hyresgästernas protester – hyrorna kan höjas 61 procent Hyresgäster tar strid mot chockhyror – backas upp av forskare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.