Annons

De privata värdarna vill höja hyran kraftigt i södra Skåne

Skåne ​Hyresgästerna i södra Skåne kan få rejäla hyreshöjningar nästa år. De privata fastighetsägarna vill höja hyran med upp till 6,65 procent. Störst ser hyreshöjningen ut att kunna bli på attraktiva adresser i Lund och Ystad.
En tvåa i Lund som i dag kostar runt 5 500 kronor i månaden skulle med den föreslagna hyreshöjningen kunna bli 360 kronor dyrare. Det motsvarar nästan 4 300 kronor på ett år.
 
Bakgrunden till kraven är det nya förhandlingssystem som träder i kraft vid årsskiftet. Det innebär att de allmännyttiga kommunala bolagen inte längre är ledande i hyressättningen, vilket ger de privata värdarna ett större spelrum. I samband med den förändringen vill branschorganisationen Fastighetsägarna Syd ge passa på att ge läget en större betydelse vid hyressättningen. 
– Läget är en faktor som varit undervärderad, det finns konsensus om detta mellan parterna på central nivå, det framgår om man läser förarbetet till det nya förhandlingssystemet, säger Torbjörn Prodenius, förhandlare på Fastighetsägarna Syd.
 
Han vill se differentierade hyror som tar hänsyn till var lägenheten ligger, även på mindre orter som Trelleborg och Svedala. Här tänker man sig en höjning på 4,5 procent för lägenheter på centralorten och 2,5 procent för lägenheter ute i byarna. 
 
 – Det finns en rättviseaspekt i detta som är viktig. Det är inte rimligt att hyresgäster med lägenheter på mindre attraktiva lägen ska betala en hyra motsvarande en hyra för ett bättre läge och vice versa.
 
Innebär detta att ni vill se marknadshyror?
– Definitivt inte. Marknaden är fortsatt reglerad, det finns ingen laglig möjlighet att införa rena marknadshyror. Men detta innebär en viss anpassning till efterfrågan, säger Torbjörn Prodenius.
Han menar att Hyresgästföreningen har bäddat för de stora hyreshöjningarna i Lund genom att frysa hyrorna för 2010. 
 
– Det var i realiteten en hyressänkning med tanke på inflationen. Det har vi tagit hänsyn till i vårt nya yrkande.
Hyresgästföreningen är kritisk till de höga kraven och ser Fastighetsägarnas utspel som en fientlig handling.
 
– De centrala parterna har tidigare kommit överens om att ta ett gemensamt ansvar för det nya förhandlingssystemet, men går man ut med så höga krav så tar man inte överenskommelsen seriöst. Man kan undra om Fastighetsägarna Syd är missnöjda med överenskommelsen och vill skjuta systemet i sank, säger Bo Nilsson, regionordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne.
 
Även Dorthe Romare, Hyresgästföreningens förhandlingschef på expeditionen i Malmö ställer sig frågande till att de privata värdarnas krav på en mer differentierad hyra. 
 
– Läget är en faktor bland andra och finns redan beaktat i dagens hyressättning, säger Dorthe Romare.

Annons
Fakta: Så här vill de privata hyresvärdarna höja hyrorna:

Burlöv:              3,25Lomma:           3,65Lund:                3,15-6,65Malmö:             ej klartSimrishamn:   3,6Sjöbo:               2,5Skurup:             2,7Staffanstorp:    3,0Svedala:           2,5 och 4,5Tomelilla:         2,5Trelleborg:       2,5 och 4,5Vellinge:           2,5Ystad centrum 5,0

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.