Annons

”De skrämmer upp hyresgästerna”

Sundsvall Mitthems krav på hyreshöjning är inte rimligt, anser förhandlare Conny Säker. I fjol gjorde bolaget en vinst på 15 miljoner. Trots det vill de ha 2,46 procent mer av hyresgästerna.
Foto: Åsa Eriksson
Mitthem intar 12:e plats av landets 350 allmännyttor när det gäller högsta underhållskostnaden per kvadrat. Nu ska hyresgästerna betala ännu mer för fastighetsunderhållet.

Från och med 1 januari 2015 vill Mitthem ha 2,46% mer i hyra av sina hyresgäster. Det innebär 150 kronor mer i månaden räknat på en hyra på 6 000 kronor.

En procentsats som motparten, Hyresgästföreningens förhandlare Conny Säker, inte tänker gå med på.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– De säger att de behöver mer pengar för mer underhåll. Snittet för underhåll ligger på 140 kronor per kvadratmeter i SABO företagen (Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, reds. anm.). Mitthem ligger nästan på det dubbla, det vill säga på 12:e plats av alla 350 allmännyttor. Och nu vill de ha ännu mer pengar att renovera för, säger Säker.

Mitthem har sammanlagt 5 720 lägenheter. Fler än hälften av dessa är byggda under miljonprogramsåren 1965-1975, vilket är fler än många andra allmännyttor i övriga landet. Dessa lägenheter är nu i behov av renovering, ett arbete som Mitthem påbörjade 2013.

På grund av merkostnaderna för detta lättade ägarna, alltså Sundsvalls kommun, på avkastningskravet. En sänkning från 8% till 3% gjordes. Bostadsbolagets vinst, alltså resultatet efter finansiella poster, minskade också under 2013. Från drygt 30 miljoner de senaste åren till 15,8 miljoner.

Läs ocksåHyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende"Henrik From på Hyresgästföreningen tycker att hyresvärdarna, som försöker få upp hyran retroaktivt från april, agerar fult.

– Vinsterna överstiger ändå avkastningskraven så det finns ingen anledning till att höja hyrorna så mycket. Det samhällsekonomiska läget är troligtvis det värsta på 100 år och det är inte bra för konsumtionen att skrämma upp hyresgästerna på detta sättet, säger Conny Säker.

Annons

Lite mer än hälften av allmännyttornas krav på hyreshöjningar för 2015 har nu rapporterats till SABO. Rikssnittet för yrkandena är idag 2,38%.

I ett pressmeddelande säger Marie Selin, vd för Mitthem, att det gläder henne att ”vi trots de stora underhållningssatsningar vi gör lyckats hålla yrkandet på en nivå som är under riksgenomsnittet”.

Läs ocksåNya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igenHus, pengar och en röd stigande pil.

I ett mail till Selin, efter försök att nå henne per telefon, ställer Hem & Hyra frågorna:

Varför behöver ni höja hyrorna så pass mycket när ägarna sänkt avkastningskravet från 8% till 3%, ränteläget är bättre än på många år och när ni trots allt visar upp många miljoner i vinst?

Om man står inför ett så här stort renoveringsprojekt budgeterar man inte för det i förväg då? Med tanke på de mångmiljonresultat bostadsbolaget gjort i flera år borde det funnits möjlighet att lägga lite på hög inför renoveringarna.

Annons

Men Marie Selin vill inte ge några kommentarer, förutom de förtryckta i det pressmeddelande som skickats ut.

Hon skriver i vändande mail:

”Då vi nu har inlett förhandlingarna väljer jag att avvakta med mina kommentarer. Jag vill att vi för dialogen med hyresgästföreningen runt förhandlingsbordet istället för via pressen. Hoppas Du förstår och respekterar denna ståndpunkt!”

I fjol krävde Mitthem 2,85% i höjning för 2014. Förhandlingarna strandade och HMK, Hyresmarknadskommittéen, föreslog då en överenskommelse om 1,6 % höjning från februari, i snitt 1,47% under året, vilket godkändes av båda parter.

Läs också Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Striden om hyrorna: Förhandlingar strandade – osäkert läge för hyresgäster i Malmö Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.