Annons

De skrev en bok om sina grannar

Lund Vi lever vägg i vägg. Men handen på hjärtat – vad vet du om dina grannar? Tre vänner i Lund bestämde sig för att ta reda på mer.
Foto: Kristina Wahlgren
Cecilia Holm, Roger Lundholm och Annie Stråhlén har tagit motsvarande bild i vardagsrummet i ett trettiotal grannlägenheter på Väster i Lund. Det blev en bok om hur vanliga hyresgäster har det i sina hem.

Solen är på väg ner över de rödteglade hyreshusen i Lunds västra utkant. Folk skyndar hem från jobbet, ett snabbt hej och så försvinner de in i sina lägenheter.
Annie Stråhlén hade i flera år funderat på att ta reda på mer om grannarna och om deras personligheter avspeglades i deras hem. Tillsammans med sin man Roger Lundholm och grannen Cecilia Holm började de fotografera och intervjua grannarna. En porträttbild, en kort presentation och en bild från vardagsrummet.

Det blev till slut en bok med ett trettiotal hyresgäster med bilder från ”vanliga” hem, långt ifrån glassiga inredningsmagasin och hemmabilagor.
Äldre kvinnor med ett helt liv på väggarna, dammsamlande prydnadssaker och plyschsoffa. Barnfamiljer, ensamstående och unga par med kala väggar och en nyinköpt Ikeasoffa.
– Det är verkligen inte någon homogen grupp som bor här, säger Annie.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

De bor i var sin fyra och betalar drygt 7 000 kronor i månadshyra för sina välplanerade hyreslägenheter. Men den standard som ansågs som hög när området byggdes i början på 60-talet känns daterad nu.
– Det finns skäl till att hyran är låg, men jag trivs bra. Här är grönt och det är fem minuter på cykel till stationen, säger Cecilia.

Annons

Boken, som varit ett hobbyprojekt, har fört de tre närmare varandra. De har också fått upp ögonen för hur olika folk har det i sina hem. Boken ser de som en slags kulturdokumentation.
– Jag tänker lite annorlunda kring hemmet nu. Folk har inte det som i tidningen Sköna hem. Jag känner också en större ödmjukhet inför hur folk väljer att ha det. Det är lätt att ha åsikter om hur andra har det hemma, säger Cecilia.

Bilderna, som Roger tagit, är avskalade och obearbetade.
– Det är verkligheten rakt upp och ner. Äldre har ofta mycket tavlor och blommor. Yngre har stora soffor, säger Roger.

Annons
Läs ocksåSvanhildur tar omvägar för grannarnas dofter: ”Får ofta hålla andan”Bilden är ett montage. Den visar Svanhildur Jonasdotter och en sprejflaska med parfym.
Fakta: Goda grannar

Namn: Cecilia Holm, Roger Lundholm och Annie Stråhlén.Bor: Roger och Annie har bott på Väster sedan 1985. Cecilia flyttade hit 2006. Aktuella: Med boken ”Vägg i vägg – på Jöns Ols Toft”.

Läs också Hur mycket lukt ska du tåla? Juristen reder ut Lämnade brinnande hus med fem tändare i fickan – frias från mordbrand Blev biten av grannens hund – nu riskerar hundens matte vräkning På Freja behöver ingen sitta ensam – här är trion som får seniorerna att ställa sig i kö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.