Annons

De slåss för att kunna se ut

Mjölby Fönsterbytet hos Torgny Johansson och hans grannar blev inte vad de hoppats på. De nya rutorna immar igen. Dessutom kom hyreshöjningen med 15 kronor per fönster som en kalldusch.
Foto: Jenny Knutsson
Torgny Johansson och hans grannar protesterar mot fönsterbytet, som gav imma och hyreshöjning.

– Vi får betala för en standardhöjning fast vi egentligen har fått en standardsänkning, menar Torgny Johansson, som bor på Tunet i Mjölby.

Han är inte alls nöjd med de nya treglasfönstren och beskriver hur glasrutan ofta täcks av imma.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det går inte att titta ut.

En granne till Torgny berättar hur hon i vintras fick använda isskrapa på insidan av rutorna.

Störst är irritationen över den hyreshöjning som fönsterbytet medför. 15 kronor mer i månaden per fönster, eftersom lägenheterna bedöms ha fått högre standard. Arbetet genomförs etappvis och först 1,5 år efter att de första hyresgästerna fått sina fönster bytta kom informationen om högre hyror.

Annons
Läs också

Även om de som engagerar sig i frågan är mycket irriterade så var det bara 18 av områdets 257 hyresgäster som kom till det bostadsmöte där de hade chans att ställa frågor till både värden och Hyresgästföreningen.

Hyresgästerna, med Torgny Johansson i spetsen, kräver att värden, Bostadsbolaget i Mjölby, drar tillbaka höjningen. Åtminstone tills problemen med fönstren är lösta. Men kravet tillbakavisas av värden.

De boende är också kritiska mot Hyresgästföreningen, för att man gått med på höjningen.

Läs ocksåDe har hela kvarteret inomhus - Inger träffar grannarna på Härliga grändPå Härliga gränd finns inte bara Inger Svenssons lägenhet utan även bastu och jacuzzi som hyresgästerna får använda.

Ylva Bohlin Lövgren, förhandlare på Hyresgästföreningen, beklagar att informationen inte fungerat, men säger att hyreshöjningen följer gällande praxis.

Annons

– Alternativet hade varit att bara renovera de gamla fönstren. De nya ska ge en bättre komfort i lägenheten, säger hon.

Däremot anser hon att värden bör undersöka vad problemen med imma beror på.

Läs också:
Hyresvärden: Fönstren och höjningen blir kvar

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Radhusens dåliga brandskydd fixas inte - Hyresgästen Ida: "Det är katastrof" Tusentals originalfönster slängs – hyresgästen Inga: "Kvaliteten på de nya är sämre"
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.