Annons

De tvingas bo på undantag

Malmö På Kristianstadsgatan har många av hyresgästerna korttidskontrakt. När en av hyresgästerna kritiserade värdens uthyrningsmetoder försökte hon vräka honom.

När hyresgästen förstod hur många av grannarna som också hade korttidskontrakt kritiserade han sin hyresvärd Elly Berggren. Hon svarade med att säga upp honom från lägenheten.

Av 30-talet hyresgäster har 22 stycken tidsbegränsade kontrakt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag tog upp detta, att det var fel men hon vill ha den här kåken som sitt dockhus där hon kan lyfta in och ut folk.

När hans hyreskontrakt löpte ut tvingades han skriva under sin egen uppsägning för att kontraktet skulle förlängas ytterligare en sexmånadersperiod.

– Det är det som är dödsstöten. Jag hade inte koll på läget så jag skrev under. Precis som nästan alla andra här i huset, berättar hyresgästen.

Läs ocksåForskaren: "Ett sätt att urholka besittningsskyddet"mängden korttidskontrakt urholkar systemet

Därmed förlorade han besittningsskyddet till sin lägenhet. I höstas sade värden upp honom med hänvisning till att han misskött sig. Efter att ha vänt sig till ­Hyresgästföreningen lyckades han ändå skjuta upp uppsägningsdatumet ett år. Nu vill han varna andra.

Annons

– Ha koll på dina rättigheter och skriv aldrig under en uppsägning! säger han.

Strider mot god sed

Läs ocksåGravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”Robin och Maria bor på korttidskontrakt. Det innebär lågt eller inget underhåll och att de inte vet när de måste flytta.

– Så länge du sköter dig som hyresgäst  spelar det ingen roll att du har ett tidsbestämt avtal, säger Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen.

Han är kritisk till värden Elly Berggrens uthyrningsmetoder.

– Att metodiskt använda sig av korttidskontrakt strider mot god sed i hyresförhållanden.

Annons

Elly Berggren tillbakavisar kritiken. Hon tycker att hon som hyresvärd har rätt att skriva kontrakt hur hon vill.

– Jag vill bara ha lite koll på hyresgästerna så att de sköter sig. Vi har haft otur med en del personer tidigare. Jag har verkligen god affärssed i min fastighet och nöjda hyresgäster, säger hon.

Enligt henne blev hyresgästen uppsagd eftersom han upprepade gånger inte ­betalat hyran i tid.

Fakta: Korttidskontrakt

Besittningsskyddet är det samma oavsett hyreskontraktets längd. Som hyresgäst behöver man inte skriva något nytt avtal när det gamla löper ut. Eftersom få känner till detta kan oseriösa värdar använda korttidskontrakt för att sätta press på hyresgästerna.

Läs också Allt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest Så brister hyresnämndernas kontroll av korttidskontrakt: “Har ingen möjlighet” Josefin tvingades flytta flera gånger med dottern – så breder korttidskontrakten ut sig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.