Annons

Forskaren: ”Ett sätt att urholka besittningsskyddet”

Nyheter Att hyresgäster erbjuds korttidskontrakt efter korttidskontrakt kan få stora konsekvenser för samhället i stort. Det menar Dominika Polanska, forskare i sociologi vid Uppsala universitet. “Min tolkning är att det här är ett sätt att försöka trissa upp hyrorna på,” säger hon.
mängden korttidskontrakt urholkar systemet
Foto: Pressbild/Magnus Liam Karlsson
Mängden korttidskontrakt urholkar besittningsskyddet, menar sociologen Dominika Polanska.

När besittningsskyddet kom till, i samband med andra världskriget, var det efter hårda krav från hyresgäströrelsen. De menade att maktförhållandena mellan fastighetsägare och hyresgäster behövde utjämnas, vilket skulle ge hyresgästerna ett starkare skydd.

Ett avstående från besittningsrätten gör att hyresgästen exempelvis inte kan motsätta sig en renovering, vilket är det vanligaste sättet för hyresvärden att öka bostadens värde på.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Min tolkning är att det här är ett sätt att försöka trissa upp hyresnivåerna. Det är fullt lagligt att ge korttidskontrakt i det här fallet, men vi har en skriande bostadsbrist och människor blir ofta pressade att godkänna den här sortens kontrakt. Man ju vill ha någonstans att bo, säger Dominika Polanska.

Korttidskontrakt ett sätt att urholka besittningsskyddet

Hon har tidigare forskat på renovräkningar och har särskilt studerat hur hyresnämnderna argumenterar i ärenden där fastighetsägarna vill renovera, en av de vanligaste orsakerna till korttidskontrakt. Hon menar att besluten ofta är tolkningar av lagen som bygger på partiska argument – oftast till fördel för fastighetsägaren.

Annons

– Jag menar att det här är ett sätt att egentligen urholka besittningsskyddet. Dagens besittningsrätt är inte är tillräckligt om det är så att människor inte har råd att bo kvar.

Läs ocksåJosefin tvingades flytta flera gånger med dottern – så breder korttidskontrakten ut sigJosefin bodde på flera olika korttidskontrakt

Att besittningsskyddet urholkas, vad betyder det för samhället?

– Vi blir allt för segregerade. De som har låga inkomster, pensionärer och de med migrantbakgrund behöver flytta längre från städernas centrum. Det är skadligt på alla möjliga sätt för städerna att fattiga inte får plats i städernas centrala delar.

Annons

Hur då?

Läs ocksåVågar inte prata öppet om korttidskontrakt – riskerar att bli vräktmängden korttidskontrakt urholkar systemet

– I grunden skapar det ganska otrygga medborgare. Om vi tänker på att vi ska vara delaktiga i samhället och bli goda medborgare så behöver vi ha ett grundläggande stabilt hem som vi har kontroll över. Det är ett mänskligt behov. Att inte ha det gör att man förlorar sin grundläggande tillit till samhället men också tillit till sin egen roll i samhället, säger Dominika Polanska.

Fakta: Korttidskontrakt
  • Du bor utan besittningsrätt. Värden kan säga upp dig utan att du kan motsätta dig uppsägningen i hyresnämnden.
  • Värden kan gå direkt till Kronofogden för att få dig avhyst. Vill du bestrida beslutet måste du vända dig till tingsrätten.
  • Förlorar du i tingsrätten åker du ut och kan även få betala värdens rättegångskostnader.
Läs också Allt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen” Storvärd förlängde korttidskontraktet – men Aras och familjen åkte ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.