HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

De vill råda bot på sopslarvet

Norrköping Sopor som slängs fel är ett bekymmer både för hyresvärden, hyresgästerna och miljön. I Hageby satsas nu på särskilda sorteringsträffar för att försöka minska slarvet.
Foto: Jakob Kindesjö
Birgitta Fasth, Lasse Karlsson och Aina Kagevik engagerar sig i sopsorteringen i Hageby.

Det är de lokala hyresgästföreningarna i Hageby, Östra porten och Valvet, som tillsammans med hyresvärden Östgötaporten dragit i gång träffarna. Tanken är att finnas på plats vid ett av återvinningsrummen vid särskilda tillfällen och ge tips och information om sortering under lättsamma former.

– Det har varit väldigt skräpigt här och folk har klagat på hur det ser ut. Det ger ökade kostnader för hyresvärden och i slutänden så hamnar det på hyran, säger Birgitta Fasth, aktiv i den lokala hyresgästföreningen.

Läs ocksåSopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många”Den här dagen har någon lämnat en uttjänt bäddmadrass på marken vid Mattias Hörnstens sopstation vid Peppareds torg i Balltorp. En av hyresvärden Förbos nya övervakningskameror syns i bild strax ovanför Mattias axel.

Vid den första träffen trotsar en handfull besökare det kylslagna vädret. En av dem är hyresgästen Gun Britt Franzén.

Annons

– Här är det rena katastrofen. Ibland kommer man inte in för att det står så mycket saker, det ser ut som kriget. Jag vet inte om det hjälper med mer information, men man kan ju hoppas, säger hon.

Tanken är att sorteringsträffarna ska bli ett återkommande inslag, framförallt vid lite varmare väderlek.

Läs ocksåVärden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”Värden hittade Emma Sjöbergs soppåse på marken. Sedan kom fakturan: tusen kronor jämnt. Detta trots att sopböter är otillåtna.

– Det är ett bra initiativ. Felsorteringen är ett generellt problem och orsakar kostnader och trassel för oss. Som det är nu köper vi in en extra tjänst för att förbereda tömningen av kärlen och det är pengar vi skulle kunna lägga på annat i området, säger David Lood, regionchef på Östgötaporten.

Annons
Läs också Sopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik” Så många slarvar med soporna – och så kan det straffa sig Kvinnorna som ser till att hålla Bäcklösa snyggt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.