Annons

De vill visa Hagebys framsidor

Norrköping Stadsdelen Hageby har många positiva och okända sidor. Det tänker en grupp nyutbildade guider visa upp i de nya stadsvandringar som nu ordnas i bostadsområdet.
Foto: Jakob Kindesjö
En av Östgötaportens innergårdar i Hageby i Norrköping.

Hageby i Norrköping har tidvis haft ett dåligt rykte och varit drabbad av bränder och kriminalitet. Men det finns många positiva sidor av stadsdelen som inte får lika mycket uppmärksamhet. Det tänker Norrköpings stadsmuseum försöka ändra på genom att anordna stadsvandringar i bostadsområdet med de boende som guider.

– Det här är en vision som jag har haft i flera år om att ordna vandringar på andra platser i Norrköping. Trygghet skapas genom att man vet mer om något och i Hageby finns mycket intressant att berätta, säger Ellika Kyndel, museipedagog på Norrköpings stadsmuseum.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Tanken med vandringarna är både att Norrköpingsborna ska få en bredare bild av Hageby men även att Hagebyborna ska få veta mer om sitt eget bostadsområde. Därför har stadsmuseet försökt rekrytera intresserade som kan guida på olika språk som somaliska, arabiska och engelska. Detta för att kunna erbjuda de nyanlända möjlighet att gå vandringarna.

Annons

– Det har varit jätteroligt att få lära sig om Hageby. Det finns mycket intressant att berätta, om konsten som finns här och de tobaksodlingar som funnits, förklarar Majd Nalaband, en av de nyutbildade guiderna som kommer guida på arabiska.

– På vandringen får man se det som finns bakom husen. Här finns konstverk, parker, egnahemsområdet och hällristningar. Många ser Hageby som misär, men jag hoppas att det här kommer att leda till en annan bild, säger Karin Nilsson, en av de nya guiderna.

Läs ocksåStadsdelen stryks från listan - samtidigt har brotten ökatOmrådespolisen Jonas Forssén i Klockaretorpet.

Premiären sker på Kulturnatten i morgon, men vandringarna är tänkt att vara ett återkommande inslag i stadsdelen vid andra arrangemang som julmarknad och valborgsfirande.

Annons
Läs också Hageby får nya bostadskvarter Så har Hageby blivit tryggare Allt färre brott i utsatta områden Nattfotbollen vände trenden i Hageby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.