Annons

Demonstration mot kraftiga hyreshöjningar

Stockholm Alla ska kunna bo kvar efter renoveringen vid Valla torg. Det var budskapet när hyresgäster demonstrerade mot Stockholmshems krav på hyreshöjningar.

”Stoppa bostadssegregationen” och ”Rädda allmännyttan stoppa egennyttan” var några av budskapen på plakaten när ett hundratal hyresgäster från bland annat Valla torg i Årsta demonstrerade utanför Stockholms Stadshus i går eftermiddag.

En av talarna var Rebecca Nordgren Rooth, som underströk att många inte har råd att flytta tillbaka om Stockholmshems förslag till hyreshöjningar går igenom.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Målet är att alla hyresgäster ska ha råd att flytta tillbaka till sin lägenhet, sade hon till Hem & Hyra efter talet.

Från början ville Stockholmshem höja hyrorna uppemot 55 procent procent men efter förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och bolaget är man nu nere på nivåer runt 40 procent. Men förhandlingarna pågår och Rebecca Nordgren hoppas att de lyckas påverka hyreshöjningarna ännu mer.

– Ombyggnationen är ju en del av miljöprojektet Growt smarter, men hållbarhetsbegreppet innebär ju också att det ska vara socialt hållbart och att driva människor inte kan flytta tillbaka är  inte socialt hållbart, säger hon.

Annons
Läs ocksåHyresgäster hade för varmt i lägenheter – får 2,6 miljoner i kompensation

Helene Holmqvist delade ut flyers med rubriken ”Valla för alla – Oavsett plånbok.Hon förstår att lägenheterna måste stambytas men vänder sig mot att Stockholmshem vill göra så mycket mer i upprustningen.

– Många äldre är oroliga och det är därför vi protesterar, alla ska kunna bo kvar. Jag hoppas vi kan påverka dem att hålla nere hyrorna.

Efter ett tag äntrade Kadir Kasirga, (S), och ordförande i Stockholmshem, scenen och bad en grupp av hyresgästerna att höra av sig för ett möte med honom och bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh, (V).

Läs ocksåGodsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"Tvådelad bild. Ena bilden visar en tvättstuga som är i dåligt skick. På den andra bilden ser man en kruka på en kabeltrumma i förgrunden. Därefter utsikt över en stor gräsmatta och i bakgrunden syns ett vitt hus.

– Det kommer inte att bli de kraftiga höjningar ni oroat er för, menade ordföranden.

Annons

Men hans tal och svar på frågorna från publiken bemöttes med burop.

 

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.