HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Demonstration mot kraftiga hyreshöjningar

Stockholm Alla ska kunna bo kvar efter renoveringen vid Valla torg. Det var budskapet när hyresgäster demonstrerade mot Stockholmshems krav på hyreshöjningar.

”Stoppa bostadssegregationen” och ”Rädda allmännyttan stoppa egennyttan” var några av budskapen på plakaten när ett hundratal hyresgäster från bland annat Valla torg i Årsta demonstrerade utanför Stockholms Stadshus i går eftermiddag.

En av talarna var Rebecca Nordgren Rooth, som underströk att många inte har råd att flytta tillbaka om Stockholmshems förslag till hyreshöjningar går igenom.

Läs ocksåHyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyraKvinna med glasögon, med hus och trafik i bakgrunden.

– Målet är att alla hyresgäster ska ha råd att flytta tillbaka till sin lägenhet, sade hon till Hem & Hyra efter talet.

Från början ville Stockholmshem höja hyrorna uppemot 55 procent procent men efter förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och bolaget är man nu nere på nivåer runt 40 procent. Men förhandlingarna pågår och Rebecca Nordgren hoppas att de lyckas påverka hyreshöjningarna ännu mer.

– Ombyggnationen är ju en del av miljöprojektet Growt smarter, men hållbarhetsbegreppet innebär ju också att det ska vara socialt hållbart och att driva människor inte kan flytta tillbaka är  inte socialt hållbart, säger hon.

Annons
Läs ocksåKommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannenTvå äldre personer, en man och en kvinna, sitter på en säng i ett rum på ett äldreboende i Nässjö.

Helene Holmqvist delade ut flyers med rubriken ”Valla för alla – Oavsett plånbok.Hon förstår att lägenheterna måste stambytas men vänder sig mot att Stockholmshem vill göra så mycket mer i upprustningen.

– Många äldre är oroliga och det är därför vi protesterar, alla ska kunna bo kvar. Jag hoppas vi kan påverka dem att hålla nere hyrorna.

Efter ett tag äntrade Kadir Kasirga, (S), och ordförande i Stockholmshem, scenen och bad en grupp av hyresgästerna att höra av sig för ett möte med honom och bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh, (V).

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2023 – se hela listanpengar

– Det kommer inte att bli de kraftiga höjningar ni oroat er för, menade ordföranden.

Annons

Men hans tal och svar på frågorna från publiken bemöttes med burop.

 

Läs också Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.