HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Den största utmaningen vi har”

Gotland Inom trettio år behöver Gotlandshem totalrenovera halva sitt fastighetsbestånd. Nu pågår kartläggningen av vad som ska göras och hur det ska finansieras.

Det kommunägda bostadsbolaget Gotlandshem står inför ett stort renoveringsbehov. Av bolagets cirka 5 400 lägenheter är hälften byggda under miljonprogramseran på 1960- och 1970-talet och dessa står nu inför större åtgärder som stambyten, nya kök, badrum, ventilation och el

– Vi har haft en strategi att underhålla våra fastigheter väl, men vi har inte behövt göra några stambyten än. Det är något som kommer nu framöver, säger Göte Larsson, teknisk chef på Gotlandshem.

Läs ocksåAllt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Bolaget arbetar nu med att ta fram en plan för hur upprustningen ska ske under de kommande trettio åren fram till 2045. Närmast pågår en kartläggning av behoven i fastigheterna, vilka åtgärder som ska göras och hur det ska finansieras.

Tanken är att renoveringen ska börja med två pilotprojekt, ett med cirka 100 lägenheter i Visby och ett med cirka 30 lägenheter på landet.

Planen ska vara klar att presentera för styrelsen under året.

Läs ocksåVälkommen på nostalgitripp – här är lägenheten där allt är 1970-tal

– Det är den största utmaningen vi har just nu. Det här handlar om en miljard kronor extra mot vad vi lägger på underhåll i dag, vilket är ungefär 140 miljoner kronor om året, säger Göte Larsson.

En stor fråga är att få ekonomin att gå ihop. Enligt bolaget kommer det bli svårt att kunna finansiera renoveringen helt genom höjda hyror.

– Gotland har bland de högsta kommunalskatterna och de lägsta lönerna. Att höja hyrorna enligt de renoveringar som skett på fastlandet skulle inte vara möjligt här, säger Göte Larsson.

Läs ocksåHyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskareDan Norbäck, porträttbild utomhus. Han och hans kollegas forskning visar att hyresgäster och unga störs betydligt mer av buller än boende i bostadsrätt, något som förvånade forskarna.

Är det aktuellt att sälja av fastigheter?

– Det är inget som vi har funderat på än, men det kanske kan vara ett alternativ.

Läs också Gotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter Balkonger fick förbud efter renoveringsmiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.