Annons

Deras hyra höjs inte nästa år

Hässleholm Rädsla för utflyttning och hänsyn till många hyresgästers tuffa ekonomiska situation är två av motiven till att stiftelsen Bjärnums-hus har bestämt sig för att inte höja hyran nästa år.
– Det känns jättebra. Positiva nyheter kan man aldrig få för många av, säger Knut Andersson, som tillsammans med sin fru Hjördis bott i en hyresrätt på Södra vägen i Bjärnum i två år.
Paret är mycket nöjda med sin värd som de tycker sköter huset bra och månar om sina hyresgäster.
 
De betalar i dag 4 432 kronor i månaden för sin trerummare på 77 kvadrat. Under de två åren de bott i lägenheten har hyran stigit med knappt två hundra kronor vilket Knut och Hjördis tycker är rimligt.
 
Efter att båda drabbats av sjukdom med rörelsehinder som följd kände paret att det var dags att flytta från huset som Knut själv byggt för över 40 år sedan.
 
– Jag var på besök i lägenheten intill vår och kände att så här skulle jag kunna bo.
När Knut Andersson tog kontakt med värden visade det sig att en trerummare i markplan just blivit ledig.
Stiftelsen Bjärnums-hus räknas som ett allmännyttigt bostadsbolag.
 
För första gången på många år har de tvingats efterlysa hyresgäster till några av sina lediga lägenheter.
– Det är viktigt att vi fortsätter sträva efter att göra boendet attraktivt och då är hyran en viktig faktor. Dessutom känner vi att flera av våra hyresgäster fått det tuffare ekonomiskt, säger Lennart Hägelmark, som är verkställande styrelseledamot i stiftelsens styrelse.
 
Tillsammans med övriga ledningen för stiftelsen anser han att det finns ekonomiskt utrymme för att låta hyrorna bli oförändrade under nästa år.
Bjärnums-hus uppmanar också andra fastighetsägare i Hässleholmstrakten att följa efter.
 
Stefan Bolin som är förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Norra Skåne välkomnar beslutet och räknar allmänt med låga hyresökningar nästa år.
– Förhandlingsläget ser ljusare ut än på mycket länge.​

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.