Annons

Deras tidning får inga pengar

Västerbotten Att få pengar till ditt kvarter ur Hyresgästföreningens projektfond kan tyckas vara ett lotteri. Föreningen Målet/Starten i Umeå har dragit nitlott flera gånger. Nu ger de upp. Hem & Hyras granskning visar att Hyresgästföreningens projektfond gick till festivaler och mässor – inte ut i kvarteren.

​2007 inrättade HGF, Hyresgästföreningens region Norrland, en projektfond som alla medlemmar kan söka pengar ur. Tanken var att få i gång aktiviteter i bostadsområdena.

Målet/Starten såg chansen att få ett bidrag till sin kvarterstidning och till en almanacka. De fick 2 500 kronor. Men bara första året. Sedan blev det stopp.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Vi har aldrig fått någon förklaring varför. Det känns verkligen som att vi arbetar i motvind, säger Inga-Britt Fryksäter.

Hem & Hyras granskning visar att det betalats ut 1,7 miljoner kronor ur fonden 2007 – 2009. En mindre del 265 000 har gått till verksamheter i kvarteren.

Annons

– Projektfonden ska inte gå till ordinarie verksamhet och inte till inventarier. Vi öronmärker pengarna varje år och i år har de gått till bostadspolitiska aktiviteter, säger Esa Norojärvi, ordförande i HGF region Norrland.

Läs ocksåHyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

– Målet/Starten skulle inte fått några pengar alls, fonden är inte till för sådan verksamhet. Vi var snälla första gången de sökte.

Antalet ansökningar om pengar ur fonden har minskat för varje år. 2007 kom det in 74 ansökningar, 2009 endast 12.

Annons

Här kan du läsa alla ansökningar för 2008 ch 2009:
 Projektfonden_2008-2009.pdf

Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.

Läs också Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag" Hyresgäster förlorarna när ränteavdrag slopas för snabblån - fortsatt skatterabatt för luftballong Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.