Annons

Deras uppgift – äta fett

Halmstad Tillhör du dem som svimmar varje gång du står inför uppgiften att rensa avloppet? Anställ en bakteriekultur som gör jobbet åt dig.

​När fett från avföring, stekpannor och fritöser fastnar i avloppet blir det oftast en dyr och ohygiensk historia att göra rent. Spolning och rensning är de vanligaste metoderna för att lösa upp fettkakorna. Men det finns alternativa lösningar.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om kommunala Bjuvbostäders kamp mot stekflott.

Annons

För att undvika avloppsrensningar för miljonbelopp har bolaget uppmanat sina hyresgäster att hälla överblivet fett på flaskor. Nu kan Hem & Hyra avslöja att det kommunala bostadsbolaget i Halmstad har hanterat samma problem genom att använda en bakteriekultur som bokstavligt talat äter upp fettet.

– Ja, vi har börjat använda den här metoden i ett antal fastigheter på prov. Fast det är för tidigt att säga något om resultatet, säger förvaltningschef Lars Keyser.

Annons

Fakta: Så funkar det

Mika-bakterien består av naturliga bakterier som finns i tarmar, jord och avloppsnät. Bakterien producerar enzymer som sönderdelar fett till mindre bitar som de äter upp. Så länge bakterierna matas med fett försökar de sig. Restprodukten blir koldioxid och vatten.

Läs också Guide till hemförsäkringar Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Sjukpensionären Tomas får hyreshöjning på 350 kronor: "För mig kommer det att kännas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.