HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Det är helt horribelt”

Norrköping Björn Johansson, regionordförande i Hyresgästföreningen, reagerar starkt på förslaget att ta 211 miljoner ur Hyresbostäder. "Det kommer påverka hyresförhandlingarna", säger han.

Hyresgästföreningen har sedan flera år tillbaka varit starkt kritiska till kommunens årliga uttag på 10-20 miljoner ur Hyresbostäder i Norrköping. Pengar som de anser bör stanna i bolaget och gå tillbaka till hyresgästerna i form av underhåll.

När den styrande majoriteten med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna i budgetdiskussionerna nu planerar att göra ett uttag på 211 miljoner under de kommande fyra åren reagerar föreningen kraftfullt.

Läs ocksåHyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

– Det är helt horribelt. Man tar redan ut 14 miljoner kronor årligen ur bolaget, men det räcker tydligen inte. Om det behövs mer pengar till barnomsorg och äldreomsorg så har jag svårt att förstå varför just hyresgästerna ska betala för det, säger Björn Johansson, regionordförande för Hyresgästföreningen i Sydost.

Enligt bolagets styrelseordförande behöver uttaget inte påverka bolaget negativt, vad säger du om det?

– Det tycker jag är jätteintressant, att de kan ta ut 211 miljoner ur bolaget utan att det påverkar skötsel eller underhåll. Då förväntar vi oss ett nollbud från Hyresbostäder när det gäller hyrorna för nästa år, säger Björn Johansson.

Läs ocksåNorrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna?

Men Lars Stjernkvist, (S) kommunalråd i Norrköping, försvarar planerna på uttaget ur Hyresbostäder och värjer sig mot kritiken från Hyresgästföreningen. 

– Vi har olika uppfattningar. Vi har pumpat in hundratals miljoner kronor i Hyresbostäder när det gick dåligt för företaget. Om vi som ägare bara ska använda bolaget när det går dåligt och aldrig när det går bra då bäddar man för dem som vill sälja av allmännyttan, säger han.

Kommer det här uttaget att komma hyresgästerna till del?

Läs ocksåSofia får betala men grannen parkerar gratis - Så mycket skiljer p-hyrornaHyresgäst vid p-plats

– Ja, de här investeringarna som vi planerar att göra ökar attraktiviteten och servicen där hyresgästerna bor. Det kan röra sig om exempelvis bostäder till äldre, förskolor, lekparker och en fungerande service i bostadsområden, säger Lars Stjernkvist. 

Läs också Stadsdelen stryks från listan - samtidigt har brotten ökat Ny Norrköpingshyra påverkar över 18.000 lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.