Annons

Kombo: ”Det är så hjärtlöst”

Linköping Mariam Mirström är långt ifrån ensam om att bli lurad av lägenhetsbedragare. Annika Samuelsson på studenternas hyresgästorganisation Kombo stöter regelbundet på liknande fall.
Foto: Jakob Kindesjö
Annika Samuelsson träffar ofta studenter som blivit lurade.

Varje år får Kombo kännedom om en handfull fall där studenter i Linköping och Norrköping drabbats.

– Tyvärr är det så. Men det kan nog finnas fler fall som vi inte känner till. Antingen för att man tycker att det är för pinsamt att berätta om eller för att man inte vet att vi finns, säger Annika Samuelsson.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Kombo kan bidra med rådgivning och även hjälpa till praktiskt med att göra polisanmälan till exempel.

De flesta som råkar ut för bedragare av den här typen är nya studenter som söker bostad inför terminsstarten. Och enligt Annika Samuelsson så har internationella studenter en särskild utsatt situation.

Annons

– När man inte har lokalkännedom är det extra svårt att utvärdera ett lägenhetserbjudande medan det för oss kan vara ganska enkelt att se om något verkar misstänkt. Därför tycker vi att man ska vända sig till oss om man är tveksam.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Andra råd som Annika Samuelsson vill ge är att aldrig skicka kopior på sina id-handlingar och att undvika att föra över pengar till bankkonton i utlandet eftersom det då är svårt att spåra var pengarna tar vägen.

– En så enkel grej som att googla på texten i en annons kan också avslöja om det är en standardannons som används för flera olika lägenheter, kanske till och med i flera olika länder.
Då är det stor risk att det handlar om ett bedrägeriförsök, menar hon.

Annons

– Bostadsbristen som råder ger en massa effekter som i de flesta fallen är väldigt tråkiga. Den ger ju utrymme för fula fiskar som utnyttjar situationen och folks desperation. Det är så hjärtlöst.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"
Läs också Här stjäl bedragare Hyresgästföreningens pengar – liga lurade äldre via falska telefonsamtal från banken Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – klassas som svartuthyrare: ”De har skapat ett problem som inte finns” 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.