Annons

Det gick bra för Sveriges energisnålaste hyreshus

Halmstad Sveriges energisnålaste hyreshus. Så lanserade HFAB i Halmstad sitt projekt som stod inflyttningsklart för tre år sedan. Men lovade de för mycket? Nu finns facit.

Harriet Jansson bor i en av husets åtta lägenheter.
– Jag trivs bra, säger hon och tillägger att det enda hon vill klaga på är att det framförallt i höstas var i kallaste laget.
– Men det har blivit bättre nu, säger hon.
När kommunala HFAB i Halmstad ville bygga Sveriges energisnålaste hyreshus, som skulle ge mer energi än det tog, visste ingen om det var en bra eller dålig idé. Nu, tre år senare, finns facit.
– Det blev som vi förväntade oss och ännu mycket bättre, säger Ulf Johansson, energi- och VVS-samordnare vid HFAB.
Plusenergihuset i Harplinge är bland annat utrustat med energisnåla vitvaror, LED-belysning, solpaneler, bergvärme och ett toppmodernt ventilationssystem. Allt inne i lägenheterna har ett energitänk. Och det har visat sig att till och med husets hyresgäster är energieffektiva.
– Jag släcker lamporna i rum som jag inte är i. Jag är även noga med att använda lock till mina grytor samt att sänka till trean när det väl har börjat koka, säger Harriet Jansson.
Varje månad när hyresavin kommer får hon ett kvitto på att hennes energitänk ger resultat.
– Jag brukar alltid få tillbaks några hundralappar på hyran.
HFAB har infört IMD i fastigheten och mäter kontinuerligt hyresgästernas varmvatten- och hushållselförbrukning. Gör hyresgästerna av med mindre än avsatt får de pengar tillbaka.
– Hittills har samtliga hyresgäster fått tillbaka pengar varje månad, säger Ulf Johansson.
För honom har arbetet med huset varit ett äventyr han sent kommer att glö mma. När planerna först började ta form stack HFAB ut hakan och meddelade att de inte bara ville bygga ett hus som ger mer energi än det tar. De ville även inkludera hyresgästernas elförbrukning i ekvationen.
– Vi trodde då att vi skulle kunna gå ett par tusen kilowattimmar plus på årsbasis. Men det visade sig att huset gick med hela 14 000 kilowattimmar plus varje år, säger Ulf Johansson.
Trots att HFAB är nöjda med bygget är det osäkert om de kommer att satsa på fler liknande byggen.
– Projektet har varit kostsamt  men det är välanvända pengar. Vi har lärt oss många saker som vi kan ha användning av framöver, säger Ulf Johansson och nämner bland annat HFAB:s satsningar på solceller, IMD och energisnåla vitvaror.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.