HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Det måste till en väckarklocka”

Norrköping Sara Jonsson är ny förtroendevald i Hyresgästföreningen. 30 år fyllda är hon också en av de yngsta. Hon tror föreningen behöver lyfta fram det ideella arbetet mer.
Foto: Jenny Knutsson
Sara Jonsson har engagerat sig i den lokala hyresgästföreningen i östra Hageby i Norrköping.

I våras fick Sara Jonsson höra att den lokala hyresgästföreningen i östra Hageby i Norrköping saknade styrelsemedlemmar och riskerade nedläggning.

– Då ringde jag och sa att det är klart att jag hjälper till om det behövs. Jag och min granne blev invalda och vi sänkte nog medelåldern med hälften, säger hon.

Läs ocksåKalmarföreningen firar hundra år

Sara är uppvuxen på landsbygden och van vid att engagera sig i föreningslivet. Hon tror att många i dag saknar kunskap om ideellt arbete, särskilt bland ungdomar.

– Jag tror väldigt mycket på folkrörelser. Men många tror att det är bara som duktiga konsumenter vi kan påverka. Men vi har den stora makten om vi bara kan organisera oss.

Hon tror att det ideella arbetet behöver lyftas fram mer. Att föreningen inte är ett försäkringsbolag och att det går att göra skillnad om man engagerar sig.

Läs ocksåSå vill de förbättra sitt kvarter

– När vi ordnar resor så kan det komma folk som säger ”varför ordnar ni inget hos oss”. Men vi bor här och jobbar ideellt. De tror att vi får betalt för att ordna saker i Norrköping, säger hon.

Vad tror du Hyresgästföreningen behöver göra för att få fler och yngre förtroendevalda?
– Jag tror det måste till en väckarklocka, att om något ska ske så måste vi göra det själva. Jag tror man måste prata mer om ideellt engagemang. Jag tror vi skulle behöva en ordentlig ungdomskampanj, där vi åker runt till alla skolor, även på små orter.

Fakta: Det gör de förtroendevalda

• Förtroendevalda är medlemmar valda på ett årsmöte eller utsedda på ett tidsbegränsat uppdrag av föreningsstyrelsen. I Hyresgästföreningen finns förtroendevalda på fyra olika nivåer: lokal förening (bostadsområde), förening (kommunal), region (ett eller flera län) och nationell (Sverige)
• De vanligaste uppdragen är styrelseuppdrag, förhandling, boinflytandekommittéer, husombud och bostadspolitik.
• De förtroendevaldas nedlagda arbete i landet (9 871 personer) beräknas motsvara drygt 400 heltidstjänster.
Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Ena vann 5000 kronor i uppsatstävling Satsning i Rimforsa gav resultat Ordförande kritiserar avstängning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.