HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Diger hyrestvist i Kalmar riskerar ta flera år att lösa

Kalmar De strandade hyresförhandlingarna för privata hyresvärdar i Kalmar har hamnat hos hyresnämnden. Den jättelika tvisten hotar blockera nämndens arbete i åratal.

Det var i mitten av december som förhandlingarna om 2012 års hyror mellan branschorganisationen Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen bröt samman. Förhandlingarna berör drygt 5 400 hyresgäster hos en rad privata hyresvärdar i Kalmar.

Parterna står långt ifrån varandra, och nu har Fastighetsägarna valt att lämna in en diger ansökan till hyresnämnden om prövning av hyrorna.

Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

Organisationens regionala gren GFR, Göteborg första regionen, vill höja hyran med upp till sju procent i vissa områden. Hyresgästföreningens motbud är 1,5 procent. Parterna är också i högsta grad oense om hur läge och efterfrågan ska tillåtas påverka hyresnivån.

Den jättelika hyrestvisten riskerar att lamslå hyresnämnden under lång tid framöver.

– Skulle man pröva 5 000 lägenheter fullt ut skulle det säkerligen ta 2–3 år innan alla är prövade, säger hyresråd Carl Olof Nilsson Öhrnell på Hyresnämnden i Jönköping. Och så har man möjlighet att överklaga till hovrätten också. Så 3–4 år får man i så fall räkna med. Men jag tror inte att någon av parterna är inställd på det.

Annons
Läs ocksåUppsalahems hyror klara efter strandning

Hyresnämnden i Jönköping har som mest hanterat 450 lägenheter i ett och samma ärende, enligt Nilsson Öhrnell. Men han känner till fall i storstadsregionerna som handlat om upp till 6 000 lägenheter.

– Men man har, vad jag vet, inte i något fall gått till prövning utan löst det med hyresnämnden som medlare, säger han.

Det är utgångspunkten även denna gång. I första hand ska hyresnämnden försöka lösa principfrågorna genom medling och få parterna att återvända till förhandlingsbordet.

Läs ocksåSveriges största hyresuppgörelse strandar

I andra hand kan nämnden pröva hyresnivåerna för ett begränsat antal lägenheter, för att på så sätt ge parterna vägledning inför fortsatta förhandlingar på egen hand.

Annons

– Det finns inget som säger att vi måste pröva alla fastigheterna på ett bräde, säger Carl Olof Nilsson Öhrnell.

Kommunägda Kalmarhem höjer i år hyrorna med två procent i genomsnitt. Men allmännyttan ska sedan i fjol verka enligt ”affärsmässiga principer”, och utgör inte längre norm för hyreshöjningar på en viss ort.

Fakta: Hyreshöjningar

Så här vill Fastighetsägarna GFR höja hyrorna i Kalmar, beroende på läge:

7 procent för 1 250 lägenheter
5 procent för drygt 2 300 lägenheter
3 procent för 750 lägenheter
2,5 procent för knappt 1 100 lägenheter

Läs också Segdragen förhandling över - Vänersborgsbostäder höjer hyran med 4,48 procent "Ansvarslöst av kommunala bolag" - förhandlingschef fördömer strandningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.