HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Diger hyrestvist i Kalmar riskerar ta flera år att lösa

Kalmar De strandade hyresförhandlingarna för privata hyresvärdar i Kalmar har hamnat hos hyresnämnden. Den jättelika tvisten hotar blockera nämndens arbete i åratal.

Det var i mitten av december som förhandlingarna om 2012 års hyror mellan branschorganisationen Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen bröt samman. Förhandlingarna berör drygt 5 400 hyresgäster hos en rad privata hyresvärdar i Kalmar.

Parterna står långt ifrån varandra, och nu har Fastighetsägarna valt att lämna in en diger ansökan till hyresnämnden om prövning av hyrorna.

Läs ocksåFörhandlingarna med Älvkarlebyhus har strandat

Organisationens regionala gren GFR, Göteborg första regionen, vill höja hyran med upp till sju procent i vissa områden. Hyresgästföreningens motbud är 1,5 procent. Parterna är också i högsta grad oense om hur läge och efterfrågan ska tillåtas påverka hyresnivån.

Den jättelika hyrestvisten riskerar att lamslå hyresnämnden under lång tid framöver.

– Skulle man pröva 5 000 lägenheter fullt ut skulle det säkerligen ta 2–3 år innan alla är prövade, säger hyresråd Carl Olof Nilsson Öhrnell på Hyresnämnden i Jönköping. Och så har man möjlighet att överklaga till hovrätten också. Så 3–4 år får man i så fall räkna med. Men jag tror inte att någon av parterna är inställd på det.

Läs ocksåSveriges största hyresförhandling kör fast – för tredje året i rad

Hyresnämnden i Jönköping har som mest hanterat 450 lägenheter i ett och samma ärende, enligt Nilsson Öhrnell. Men han känner till fall i storstadsregionerna som handlat om upp till 6 000 lägenheter.

– Men man har, vad jag vet, inte i något fall gått till prövning utan löst det med hyresnämnden som medlare, säger han.

Det är utgångspunkten även denna gång. I första hand ska hyresnämnden försöka lösa principfrågorna genom medling och få parterna att återvända till förhandlingsbordet.

Läs ocksåHebygårdars hyror klara efter strandning

I andra hand kan nämnden pröva hyresnivåerna för ett begränsat antal lägenheter, för att på så sätt ge parterna vägledning inför fortsatta förhandlingar på egen hand.

– Det finns inget som säger att vi måste pröva alla fastigheterna på ett bräde, säger Carl Olof Nilsson Öhrnell.

Kommunägda Kalmarhem höjer i år hyrorna med två procent i genomsnitt. Men allmännyttan ska sedan i fjol verka enligt ”affärsmässiga principer”, och utgör inte längre norm för hyreshöjningar på en viss ort.

Fakta: Hyreshöjningar

Så här vill Fastighetsägarna GFR höja hyrorna i Kalmar, beroende på läge:

7 procent för 1 250 lägenheter
5 procent för drygt 2 300 lägenheter
3 procent för 750 lägenheter
2,5 procent för knappt 1 100 lägenheter

Läs också Hyrorna i Gävle och Sandviken klara Hallstahems hyror klara efter strandning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.